Modeller med sminke fra forskjellige stilepoker

Førsteårsstudentene ved Bachelor i maske- og hårdesign har hatt et fellesemne i kunsthistorie sammen med de andre bachelorutdanningene ved institutt for musikk, scene og studio. I tillegg til fellesundervisningen, har maske- og hår-studentene fått undervisning i stilhistorie, der de blant annet har lært mer om drakthistorie. Basert på denne undervisningen fikk en en praktisk oppgave. Instruksen var å lage ti modeller; to fra hver av følgende epoker: Oldtidens Egypt, rokokko, barokken, renessansen og gotikken. Utrykket skulle være avantgarde, og det kunne gjerne være overdådig.

  Premiereklare på tre dager

  Studentene fikk oppgaven på tirsdag, og resultatet ble presentert med en 10-minutters visning sist fredag på campus Fjerdingen. Alt måtte derfor gjøres klart i løpet av onsdag og torsdag. – Modellene skulle ha både hår, kostyme og sminke, så studentene har planlagt for harde livet, forteller høyskolelektor Vibeke Sverre. – De skulle også lage en slags koreografi – ikke noe for avansert, men noe som var litt gøy å se på. De skulle ordne med musikk og skape en helhet ut av dette, slik at publikum fikk et lite show, sier hun.

  Utprøving er viktig

  – Studentene måtte selvfølgelig prøvesminke for å se hva som fungerte og ikke. Prøvesminke er en vesentlig del av jobben vår, for det er da man får testet det man har tenkt og finner ut hva som ikke fungerer. Ikke minst så får man øvd seg, slik at det går raskere på selve dagen.

  Prøvesminke er en vesentlig del av jobben vår.

  – På dette prosjektet hadde studentene veldig kort tid, så nå har de egentlig bare jobbet og stått på. I andre tilfeller har de lengre prosjektarbeid, med lang prøveperiode der de har tid til å prøve og feile. I vårt yrke kan alt endres på, helt fram til premieredagen, forteller Vibeke.

  • Har du lyst til å ta en Bachelor i maske- og hårdesign? Neste mulighet til å søke blir våren 2019.

  Studenter med variert bakgrunn

  Lurer du på om maske- og hårdesignstudiet passer for deg? – Studentene her har veldig variert bakgrunn. Noen er frisører. Noen få har gått på andre make-upskoler før, og en god del kommer rett fra videregående. Enkelte har planlagt å søke seg inn på dette studiet over mange år, og har lagt opp utdanningen sin for å møte opptakskravene våre. Vi har studenter her mellom 19 og 30 år, forteller høyskolelektoren.

  • Har du fag- eller svennebrev i frisør- eller maske- og parykkfaget, men ikke generell studiekompetanse? Da kan du likevel søke på Bachelor i maske- og hårdesign!