Bilde av to jenter som ser på en mobil.

Skal du snart til storbyen for å studere, eller kanskje du allerede er student? Uansett utgangspunkt tenkte jeg å dele mitt beste studenttips med deg. Det handler om hvordan man finner sin egen plass i studentmiljøet.

Som Dag Otto Lauritsen en gang sa i et foredrag: Fokus og interesser har så mye å si!

Så la oss snakke litt om de verdifulle interessene våre, for interesser er helt unikt! 

Derfor vil jeg tipse deg om å viktigheten av å dele dem med folk på studie, hver eneste gang du kan. 

Bilde der det står listet opp en rekke interesser som: Bøker, fotball og sport.

Hvorfor er det viktig å dele interessene dine med andre?

Mine medstudenter og jeg deler de samme faglige interessene, noe som skaper mange gode, faglige samtaler. Gjennom å dele interesser har jeg funnet min kjerne av venner og den optimale eksamensgruppen. Samtidig har jeg også sørget for å ha relasjoner til samtlige i klassen.

Bilde av noen studenter som leser sammen på skolen.
På skolen er det viktig med samarbeid og åpenhet!

Det gir faglig utbytte

Selv om alle i klasse min er interessert i HR, og hva dette feltet innebærer, finnes det ulikheter når det kommer til det personlige og det sosiale. Her har man ulike preferanser.

Det beste med interesser, for min del, er de personlige interessene og det sosiale aspektet.

Gjennom å dele interesser, være sammen med medstudenter og gjøre det man liker - danner man gode relasjoner og blir tryggere på hverandre. I tillegg kan man ha det moro sammen utenom skolen.

Det beste med interesser, for min del, er de personlige interessene og det sosiale aspektet.

Dette har hjulpet meg veldig når det kommer til det faglige.

Jeg liker derfor å si at mine interesser, som kommer til utspill med andre, har lagt grunnlaget for hvordan jeg byr på meg selv i forbindelse med det faglige.

Utnytt fordelene med små klasser

I min klasse er vi sånn cirka 70 studenter. Dette virker kanskje som en stor klasse? Men dersom du sammenligner oss med klasser på andre høyere utdanninger, er vi ikke så mange. Det er utrolig flaks for oss. Jeg vil påstå at klassemiljøet vårt skaper bedre faglig fokus og gir høyere læringsutbytte, spesielt sammenliknet med andre enorme forelesningssaler fylt til randen av fremmede fjes. I vår klasse kan du snakke med alle: Du vet godt hvem som går i klassen din, og hvem som har de samme faglige interessene som deg.

Fem studenter bak en mosevegg.
Gøy kan man ha det både på og utenfor skolen!

Gjør det: By på seg selv!

I løpet av min studietid har jeg skjønt at mine interesser kan bidra til økt trivsel - som igjen gir et kjempebra sosialt miljø. Samtidig gir det som nevnt et stort faglig utbytte, og masse inspirasjon. Jeg kan ikke få sagt det nok ganger: Del interesser og lær av andre på studie. Valget er så klart ditt, men ta de mulighetene der du kan og by på deg selv! Det har jeg gjort, og jeg ville aldri vært foruten.

Psst: Husk at de faglige interessene dine kan kombineres med de sosiale. Det er virkelig lærerikt å løse skoleoppgavene sammen med noen.

Tekst: Edvard Båtnes Molvær
Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.