På Fagskolen Kristiania kan du blant annet studere 3D og animasjon . Her ser du en karakter blir laget i et av programvarene studentene lærer seg.

– Kontakten vi hadde med bransjen under studiet var uvurderlig. Helt fra første semester og løpet ut fikk vi ekte jobber som skulle løses, og leveres til folk som faktisk jobbet med det. Det betydde at tilbakemeldingene var harde, men at læringsutbyttet var stort, sier Michael Solbakken, som har studert Reklame og merkekommunikasjon på Fagskolen Kristiania.

Kreativ utdannelse på bare ett og to år

Nå jobber Solbakken som tekstforfatter og regissør i reklamebyrået Både Og. Han føler han får brukt alt han lærte på skolen. Mange av studiene på Fagskolen Kristiania er kreative, og det setter studentene stor pris på.

– Vi vet at mange av de som tar fagskolestudier hos oss gjør det fordi de liker å skape noe og jobbe praktisk, enten det er å illustrere, mac'e, lage spill, ta fine bilder eller lage egne filmer, sier avdelingsleder på fagskolen Kari Mette Winge.  

Spisser studiene hvert år

Hvert år går skolen nøye gjennom studietilbudet og vrir, vender og spisser det til for at det skal være relevant for morgendagens arbeidsmarked. I år kan du velge i Grafisk design, 3D og animasjon, Illustrasjon, Interaksjonsdesign, Film, Interiør, Musikkdesign, Reklame og merkekommunikasjon, Spillutvikling, Digital innholdsproduksjon og Prosjektledelse. Alle studiene går over ett eller to år.

Her kan du lese om alle studiene Fagskolen Kristiania

Nærheten til bransjen er motoren i fagskoleutdanningen på Høyskolen Kristiania. Det gjør alle fagene relevante, oppdaterte og innovative. I mange yrker er fingerspissfølelse mye viktigere enn det du har lært i teoretiske lærebøker.

Arbeidslivet fronter fagskolestudiene

I NHOs kompetansebarometer fra 2017 oppgir mer enn halvparten av de spurte bedriftene at de har behov for og ønsker ansatte med fagskoleutdanning. Faktisk har langt flere bedrifter behov for fagskoleutdannende enn nyansatte med bachelor- og mastergrad. Derfor har NHO, sammen med LO, kjempet i mange år for at fagskolene skal få den samme statusen som annen høyere utdanning.

– Vår visjon har i mange år vært at dette skal omtales som høyrere yrkesfaglig utdanning. Det fikk vi på plass i fjor. Det var en seier for oss, og veldig deilig, sier Trude Tinnlund som er LO-sekretær.

Hun anbefaler alle som ønsker en mer praktisk og målrettet utdannelse, med ambisjon om å komme raskt ut i jobb, til å sjekke ut ulike fagskoletilbud. Hun jobber også aktivt for å få opp statusen på denne utdannelsen. – Praktisk utdanning er mye mer etterspurt i arbeidslivet enn en ren akademisk utdannelse. Da må vi heie på hverandre og legge til rette for det, legger hun til.

FAKTA

  • Fagskolen Kristiania er tidligere Norges Kreative Høyskole (NKH) og en del av Høyskolen Kristiania.
  • En fagskoleutdanning er en høyere yrkesutdanning som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse og har et omfang på ett til to år.
  • På fagskolestudiet lærer du et håndverk og jobber praktisk med faget gjennom hele utdanningen. Du opparbeider deg arbeidserfaring og fingerspissfølelse.
  • Regjeringen vedtok i 2017 Stortingsmeldingen «Fagfolk for fremtiden». Les om hvordan dette påvirker fagskolen positivt framover.