Illustrasjon av studentblogger Maren blant diverse gjennvinningsskilt

For en stund tilbake innså jeg at jeg måtte bli mer miljøvennlig. Jeg testet derfor hvor høyt klimagassutslipp jeg hadde. Snittet mitt lå på 8,5 tonn i året. Det er lavere enn den gjennomsnittlige nordmannens utslipp på 11,5 tonn årlig.

Likevel er det skikkelig høyt sammenliknet med utslippet per person på verdensbasis, det ligger nemlig på 6,5 tonn klimagasser. Det tallet ville jeg også komme meg ned til!

Dette er tips til ting å tenke på, som ikke krever så mye.

For å holde utslippet mitt på et lavere nivå, har jeg innført noen enkle hverdagsgrep. Helt ærlig, det har ikke vært så innmari vanskelig heller.

Sjekk ut mine grønne endringer, og resultatet av dem under: 

Studentblogger Maren viser hvordan man kan være miljøvennlig ved å kildesortere søppel.
Kildesortering: Lett, lurt og litt moro.

1. Kildesorter!

Vi starter med det åpenbare: kildesortering. Vi er jo ganske vant til å kildesortere hjemmefra, og på skolen er det egne dunker for alt. Likevel er det ganske mange kollektivbeboere som er helt elendige når det kommer til å legge ting i riktig pose.

Hvis kollektivet ditt er slik kan DU redde verden litt: Få i gang kildesortering der i dag! De blå og grønne posene til mat og plast får du i omtrent alle Oslos matbutikker. Personlig henter jeg mine på Coop Prix Carl Berner, og har hatt utelukkende positive opplevelser med det (Fint om ikke alle som leser dette henter der. Eventuelt hold av et par til meg).

2. Å kjøpe mindre mat er miljøvennlig!

Apropos butta: Tenk over hvor mye mat du egentlig trenger, og ikke kjøp mer enn du klarer å spise. Det er smud med tre for to på potetgull, men hvor ofte spiser du tre poser potetgull alene? (Hvis det er ofte skal jeg selvsagt ikke stoppe deg. Da kan du f.eks. heller vurdere å ikke kjøpe tre pakker med kremost til prisen av to. Med mindre du ofte spiser det også, så klart).

Kjøp det du trenger, og spis opp eventuelle rester på nista dagen etter. Det er meget økonomisk, og du slipper alt tullet med å kaste masse mat. Vil du være enda mer miljøvennlig og økonomisk kan du jo teste nistetipsene til Mike.

Bilde av innsiden av en matbutikk. Frukthyller med epler på tilbud.

3. Kjøp secondhand-klær!

Vi har alle vært der. Én øl blir til to. To til ti, og ti til en revnet bukse. Det er åpenbart at man må ha en ny bukse, men den må ikke nødvendigvis være ny. I Oslo er det et drøss med secondhand-butikker, både de litt eksklusive og fretexer med saiko bra utvalg.

I tillegg nærmer vi oss loppis-sesongen med stormskritt, og der kan man fort gjøre noen hete kupp (jeg kjøpte favorittgenseren min for ti kroner på loppemarked på Marienlyst skole). Så klart kan man unne seg noe nytt i blant, men det er mye bra på Tise og i brukt’n også!

4. Kjør kollektivt og bysykkel!

Mange studenter kommer fra plasser hvor buss kun hører korpsturer til, men i Oslo kan man ta buss hver dag! Og hvor som helst! I tillegg har vi trikk, t-bane og tog. Du kan faktisk komme deg til alle kriker og kroker uten bil. I tillegg bør alle studenter ha bysykkel-abonnement, for det er virkelig genialt. For 300 kroner(!) kan du sykle så mye du vil fra april til november. Steikebeiken, det er billig.

Bilde av studentblogger Maren på bussen i Oslo
Bussen er din venn <3

Så!! Etter å ha fulgt disse tipsene en stund sjekket jeg forbruket mitt på nytt. Tror dere ikke jeg hadde fått lurt det ned til 6,49 tonn klimagassutslipp da? Man kan selvsagt alltid bli bedre, men å endre utslippet sitt på dette viset er utvilsomt en god start. Det er selvsagt mulig for deg også! Vær en miljøvennlig student a!

Hasta la vista, baby!

(Betyr «vi sees, baby» på spansk. Det lærte jeg i løpet av fem år med spansk-undervisning i skolen.

Baby er strengt tatt bebé på spansk, men her forsøkte jeg mer å bruke et uttrykk fra Terminator 2, enn å skrive korrekt spansk. En annen gang vil det kanskje falle mer naturlig med “hasta la vista, bebé”. F.eks. hvis jeg skal si “vi sees” til en spansk baby). 

Fotofiklet bilde av studentblogger Maren som vinker farvel til en spansk baby.
For eksempel!!