– Har du en god utdannelse innenfor hotell- og restaurantfag, er du sikret jobb. Ikke nødvendigvis bare i Norge, men i hele verden, sier Knut Kettermann, hotelldirektør på Myrkdalen Hotel.

Stort behov

Norge har de siste årene blitt en klart sterkere merkevare i internasjonalt reiseliv, men det var langt fra selvsagt bare noen år tilbake. Finanskrisen gjorde at reiselivet på Vestlandet fikk en skikkelig knekk, men mye har skjedd siden den tid. De siste årene har pilen bare pekt én vei; nemlig oppover.

– Norge, som reisemål, har økt i popularitet de siste årene. Det har åpnet seg helt nye markeder vi ikke hadde tidligere. Det er et enormt volum av turister, spesielt fra Asia, som har fått øynene opp for oss, sier Kettermann som også sitter i bransjerådet for Bachelorprogrammet i hotelledelse ved Høyskolen Kristiania. Denne enorme popularitetsveksten har gjort at markedet nå skriker etter kompetanse. Så mye at vi i Norge rett og slett ikke klarer å utdanne nok til å dekke behovet selv. – Etterspørselen av arbeidskraft, er ikke midlertidig. Behovet kommer til å øke innenfor alle fagområder i tiden som kommer, forklarer hotelldirektøren.

– Garantert jobb

Høyskolen Kristiania er en av få skoler i Norge som kan skilte med bachelorstudier innenfor hotelledelse. Oppbyggingen av studiet er imidlertid ganske forskjellig fra skole til skole, sier Elin Bolann. Hun er, i tillegg til å sitte i bransjerådet sammen med Kettermann, faglig studieleder for hotellstudiet til HK. Med en lang og god erfaring fra næringslivet i ryggsekken, har hun i en årrekke stått i bresjen for å levere god kompetanse til det norske markedet. Med andre ord vet hun hva bransjen virkelig er på jakt etter. – Det er ikke snakk om gode sjanser for å få jobb. Du er garantert jobb. I tillegg til å være kvalifisert til jobber innen hotelledelse, passer utdannelsen også til mange andre stillinger i og utenfor reiselivsbransjen. Mulighetene er mange, sier Bolann. I tillegg til å være innom både basis- og spesialiseringsfag, er praktisk jobbing en stor del av studiet. Den er uvurderlig viktig. – Denne praktiske tilnærmingen vår, er noe ingen andre høyskoler kan konkurrere mot oss på. Bransjen har gitt klare signaler på at de foretrekker studenter med en praktisk forståelse av faget. Det gjør at studentene våre raskere kan gå inn i jobber og skjønne hvordan ting fungerer, sier studielederen. Dette bekreftes av Kettermann i Myrkdalen. – Teori er selvsagt viktig, men det er ikke nok. Å ha en praktisk forståelse av faget, er en stor fordel, sier hotelldirektøren.

Trygghet

Alexandria Følsvik er en av mange som har valgt å studere hotelledelse på Høyskolen Kristiania Bergen. Det angrer hun ikke på i dag. – Jeg er utrolig fornøyd med både skolen og foreleserne våre. Oppbyggingen av studiet, gir en helhetlig forståelse av hva ledelse og organisasjon er. I tillegg er det et studie jeg kan bruke til alt, noe som gir meg mange arbeidsmuligheter etter endt utdanning, sier Følsvik.

Ved siden av skolen, jobber hun for Thon Hotel Rosenkrantz. Der får studenten virkelig anvendt teorien fra skolebenken. – Jeg forstår når jeg skal bruke de ulike strategiene og hvordan man skal håndtere forskjellige situasjoner. Men vel så viktig er det å forstå hvordan du skal møte mennesker. Da hjelper det ikke med tall og strategier. Studenten trekker fram flere grunner til hvorfor en bachelor i hotelledelse er spennende, men spesielt dette med allsidigheten og de gode jobbmulighetene, gleder studenten. – Det er forståelig at det er mange jobber når du har så mange forskjellige retninger du kan gå i. Å kunne være med på å skape noe som andre vil ha glede av samtidig som jeg får jobbe med noe jeg liker veldig godt, er en trygghet for meg, avslutter Følsvik.

Har du lyst til å studere Bachelor i hotelledelse? Søk nå!