Go to main content
Bilde av studentblogger Jakob Skjelbred.

Som student er man gjerne avhengig av å ha en deltidsjobb ved siden av studiene. Før jul satte jeg en ny personlig rekord:

På én og samme tid hadde jeg fem forskjellige deltidsjobber ved siden å studere. Det var nok litt overambisiøst, og ikke noe jeg vil anbefale - men det har likevel gitt meg erfaring med å søke jobber. 

Les videre for å få med deg innholdet i listen jeg kaller D.E.L.T.I.D.S.J.O.B.B. Lover gode tips og triks til hvordan du kan sikre deg en jobb eller fem!

Finn motivasjonen din

For min del hadde jeg hatt en lite utviklende deltidsjobb i to år, og i høst bestemte jeg meg for at jeg skulle slutte i denne jobben innen utgangen av 2017. Til tross for at jeg ikke hadde noen annen jobb i backup, begynte jeg å fortelle andre at jeg skulle si opp før 2018. Det å gi meg selv en tidsfrist ga motivasjon til å finne en ny jobb, så fort det lot seg gjøre. 

Finn søkergleden

I utgangspunktet er jobbsøking noe jeg har et anstrengt forhold til. Det krever mye tid og energi å finne de riktige stillingsannonsene og arbeidsgiverne. Søknadsprosessen blir fort demotiverende når avslagene begynner å renne inn i mailboksen. Men etter at noen av søknadene mine førte til intervjuavtaler, ble søknadsprosessen mye mer motiverende. Det hjalp med litt positiv respons fra noen. Plutselig ble jobbsøking noe jeg kunne finne på å gjøre “for moro skyld” eller som avslapping, istedenfor å se på TV-serier eller sjekke nettaviser.

 Les også: Studiepraksis eller valgfag?

Søk fort

Det er veldig lett å lagre en jobbannonse idet man finner den, for så å utsette skriveprosessen. Det er lett å miste oversikten over søknadsfristene, og dermed miste muligheten. Min løsning på dette ble å sende ut søknader ganske umiddelbart, hver gang jeg fant en stilling som fristet. Om jeg fant en stillingsannonse tidlig om morgenen eller rett før leggetid, prøvde jeg alltid å sende inn søknaden så fort som mulig. Det høres kanskje slitsomt ut, men egentlig er det en slags lettelse å få jobbsøkingen overstått med en gang. Særlig hvis lista over ting som må gjøres er ganske full fra før av. 

Fortsett å søke - uansett

Første gang jeg fikk et jobbtilbud i høst var det i form av et konsulentoppdrag på fire timer i uka. Dette var ikke nok arbeidstimer til at jeg kunne slutte i den opprinnelige jobben, da jeg var avhengig av å tjene mer for å kunne erstatte den. Dermed fortsatte jeg å sende ut søknader. I oktober og november var jeg på flere jobbintervjuer. Likevel fortsatte jeg å sende inn søknader på andre stillinger, både i forkant og i etterkant av intervjuene. Et jobbintervju er ingen garanti for at man får jobben, og jeg hadde ingen planer om å avslutte søknadsprosessen før en kontrakt var signert. 

 Les også: Økonomitips 

Si ja

Etter å ha vært i flere jobbintervjuer, fikk jeg i november et uforutsett luksusproblem: Jeg begynte å få tilbud. Ikke ett tilbud, ikke to - men tre nye jobbtilbud. I tillegg til de to jeg nå hadde fra før av. Jeg hadde lyst på alle, så i grådighetens navn takket jeg like godt ja til alt. Alle jobbene virket jo så spennende! Den siste av stillingene jeg ble tilbudt i høst, var jobben som studentblogger og innholdsprodusent for Høyskolen Kristiania og Westerdals. Å takke nei til den muligheten var ikke et alternativ. 

Med det håper jeg du føler deg inspirert til å dra CV-en din ut i lyset og finne en deltidsjobb som passer for deg! Tro på deg selv, aldri gi opp håpet, legg en vedkubbe på livets bål, lev ut drømmene dine, strekk deg mot mulighetenes horisont, kast usikkerheten på havet, og ikke minst: stay strong!

PS: YOLO

Tekst: Jakob Skjelbred

 

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.