Svenn Jakobsen, lyddesigner og førsteamanuensis på Westerdals institutt for film og medier, er nominert til den prestisjetunge Kanonprisen for beste lyddesign. Med seg i staben hadde han med seg fem tidligere studenter på Bachelor i lyddesign, Siri Schippers Skaar, Espen Album Syversen, Odin Eggen Brække, Mats Støten og Liana Degtiar. Liana Degtiar arbeidet med lydeffekter i produksjonen.

– Da jeg fikk forslag av Svenn om å lage noen av effekter, ble jeg veldig spent. Jeg så gjennom filmen og valgte scener hvor jeg kunne tenke meg å lage noe spesielt. Jeg fikk i oppgave å designe kreative atmosfærer som skulle være «spooky», men ikke for «spooky» siden det er barnefilm. Jeg flyttet nesten inn i lydstudioene på skolen, med masse ideer og begrenset tid til å realisere de på.

– Det var veldig morsomt å jobbe med alle tingene jeg fikk jobbe med i denne filmen, spesielt med kreative atmosfærer. Jeg gikk rundt og lyttet overalt for å finne «riktige» lyder som jeg kunne bruke, og etterpå mikse sammen for å få «spooky» følelse, på skole, hjemme, i butikken, ute i gate - overalt. Når du finner det du leter etter, det er da den morsomste delen begynner, forteller Liana.

olavskrinet lyddesign
Tidligere lydstudenter på premierefest sammen på Colosseum. Fra venstre: Mats Lid Støten, Espen Album Syvertsen, Simon Ellegaard, Odin, Eggen Brække, Siri Schippers Skaar, Liana Degtiar.

Bransjenært studium

– I denne bransjen er kontakter og nettverk veldig viktig, det er helt nødvendig for å få jobb. Man knytter kontakter og nettverk med de andre klassene når man går på skolen, og vi på Bachelor i lyddesign har vært flinke til å gi hverandre jobber når man ikke har kunnet jobbe selv, fortalte den tidligere studenten Espen etter at produksjonen var ferdig.

– Kontakter og nettverk er veldig viktig, sammen med pågangsmot og dedikasjon. Jeg oppfatter Westerdals som en bransjenær høyskole, spesielt med tanke på min fagfunksjon. Det er en stor fordel for studentene å ha en bransjeaktiv hovedlærer som Svenn, med mange års erfaring som lyddesigner. Han har et rikt nettverk i bransjen, og inkuderer studentene i arbeidet sitt, og er behjelpelig med å koble studentene til profesjonelle aktører. Dette gjør at man får muligheten til å komme nært på bransjen, sa Siri før premieren.

Fra Bachelor i lyddesign til filmproduksjon

– Min rolle under produksjonen var å lage lydeffekter på alt i fra små tekniske duppedingser som pip, til store orgel som åpner skjulte dører, og huler i fjell som raser sammen. Lagde også den «magiske kraften» fra det «magiske» tingene i filmen, det var en stor utfordring, forteller tidligere student på lyddesign Espen.

– Jeg var så heldig å få et filmrekrutteringsstipend fra Norsk Filminstitutt, hvor hensikten var å gå inn i et ønsket felt innenfor mitt fag, i dette tilfellet dialog. Min rolle har hovedsakelig vært å gjøre dialogredigering, altså få opptakslyd fra set/klippelyd til å høres bra ut. Jeg har også vært med i opptak og redigering av ettersynk sammen med Svenn, og jeg har sittet med mixer Simon Ellegård under både dialogmix og finalmixen, forteller tidligere lydstudent Siri.

trio lyddesign

Om Trio

«Trio – Jakten på Olavsskrinet» er en fiksjonsfilm, inspirert av virkelige hendelser. Sentrum for handlingen er den lille fjellbygda Skjåk i Gudbrandsdalen, med tenåringene Nora, Simen og Lars. Små og store krimmysterier i hverdagen, tvinger dem til å være detektiver. Lars sin ustoppelige trang til å lete etter skjulte skatter, driver trioen inn i skumle miljøer og røffe handlinger. I hundrevis av år har mennesker lett etter det myteomspunnede Olavsskrinet, men ingen har funnet det. Nå er vennegjengen Trio i ferd med å løse det store mysteriet. Problemet er bare at livsfarlige skattejegere er på sporet av dem og skatten. I en spektakulær jakt, med myten om Olav den hellige, Nidarosdomen og vill norsk natur som bakteppe, settes både vennskap og familiemedlemmers liv på spill. I tre sesonger har vi fulgt Trio-gjengen på NRK Super, og det er nå duket for Trio på det store lerretet. I filmen blir vi med den nysgjerrige ungdomstrioen Nora, Simen og Lars på nye eventyr. 

Den første sesongen av serien, «Trio - Odins gull», kom i 2014 og tok Gullrute-pris for beste barne- og ungdomsprogram. Serien ble også nominert til den prestisjefylte KidScreen Awards. I 2015 kunne vi følge ungdommene i seriens andre sesong, «Trio - Cybergullet», og sist vår i seriens tredje sesong, «Trio - Keplerdiamantene».

Se traileren her