praksis - Marius Walbækken i praksis i TV2

Det er en enorm fordel å ha kjent journalistikk-yrket på kroppen før man skal ta steget ut i arbeidslivet. Derfor sendes andreårsstudentene på Bachelor i journalistikk ut i en to måneder lang praksisperiode i sitt fjerde semester.

Ragna Sandholdt er i praksis i NRK Sport.

Ragna jobber i NRK Sport

Ragna Sandholt har praksis i NRK Sport. Her får hun være med å lage nyhetssaker for både tv og nett. Når vi møter Ragna er det hektisk på arbeidsplassen; OL er i full gang og det er ulike rapporteringer som må gjøres. Ragna har heldigvis noen minutter å avse til en prat.

– Det er som en drøm å jobbe i NRK Sport. Jeg har ønsket å jobbe med vintersport i ti år og jeg kunne absolutt ikke hatt en bedre praksisplass. Jeg føler at arbeidet jeg gjør er så viktig, at jeg hver morgen står opp med et ønske om å yte maks, forteller hun.

Hva slags utfordringer får du?

– Det er et helt annet tempo på praksisstedet. Jeg kan skrive fire saker på én dag, noe man gjør på en måned i høyskolen. På arbeidsplassen får jeg utfordret meg på å vinkle saker og fortelle gode historier på en konkret måte. Det har vært en bratt læringskurve ved å jobbe i Norges største mediehus, sier hun.

Hvor viktig er det å ha praksis?

– Praksisen er veldig viktig, fordi man får et kontaktnettverk med dyktige folk. Jeg lærer også mye ved å observere hvordan kollegene tenker. Hverdagen er variert og man får mye mer erfaring på kort tid under praksisperioden, sier Ragna.

– Et svært positivt innslag i redaksjonen

Redaktør for NRK Sport, Geirmund Henjum, er imponert over Ragnas vilje til å lære.

– Ragna har masse energi, hun er både tålmodig og utålmodig, og har lært raskt. Hun har hatt flere innslag fra aktiv idrett i Sportens nyheter i Dagsrevyen, dette er et eget kvalitetsstempel i seg selv, sier han.

Hvilken erfaring har du med studenter fra Høyskolen Kristiania?

– Vi har gode erfaringer med studenter fra Høyskolen Kristiania. Vi opplever at studentene har gode journalistiske egenskaper, er levende opptatt av sport og har den rette innstillingen, sier han. Redaktøren forteller at i de siste ukene av praksisperioden, skal Ragna få prøve seg i radio og nettavis, som bidrar til å gi henne maksimal bredde av erfaringer som praktikant.

- Jeg har faktisk funnet ut at jeg vil jobbe med tv

praksis - Marius Walbækken i praksis i TV2
Marius Walbækken er i praksis hos TV2.

Marius Walbækken har også praksisplass innen sportsjournalistikk, men i TV2.

Hvorfor valgte du å jobbe i TV2 Sporten?

– Jeg valgte å jobbe med sport fordi jeg elsker det. Jeg har begynt å like andre idrettsgrener som jeg ikke interesserte meg for før, forteller han.

Hvor fornøyd er du med praksisstedet?

– Jeg er dødsfornøyd! Jeg får morsomme arbeidsoppgaver, og det er et fantastisk arbeidsmiljø. Jeg har faktisk funnet ut at jeg vil jobbe med tv. Jeg har lært hvordan man lager nyheter til tv fra start til slutt, som å bruke ulike programmer og redigere video, og sende ut til tv-skjermen, sier Marius.

En del av redaksjonen

Nyhetsleder ved TV2, Espen Solbakken, mener at praksisen på sportsdesken i Bergen forberedte Marius til å gjøre en enda bedre jobb som utegående reporter i Oslo.

– Marius har definitivt svart til forventningene vi har til praksisstudenter. I den siste halvdelen av praksisperioden har han blitt behandlet som en hvilken som helst fast ansatt i redaksjonen, og fått tildelt oppgaver deretter, forteller Solbakken. TV2 hadde ingen praksisstudenter hos seg i fjor, men i år tok de inn Marius, og er veldig fornøyde med ham.

– Marius har hatt direkte saker i hovedsendingene i TV2, og har alltid vist idérikdom på morgenmøtene, sier han.

På jobb i byen hun vokste opp i

praksis - Ingun Klevahaugen er i praksis hos Ringsaker Blad.
Ingun Klævahaugen er i praksis i Ringsaker Blad.

Ingun Klævahaugen jobber i Ringsaker Blad i Brumunddal. Hun valgte å ha praksisperioden i byen hun selv vokste opp i.

Hvorfor valgte du lokalavis?

– Jeg bestemte meg for lokalavis 30 minutter før veiledningstimen med studieleder. En liten redaksjon passet meg utmerket! Det er mindre folk å forholde seg til, og man får innspill av en mindre gruppe. I en lokalavis er det ulikt stoff, så her får jeg utviklet meg i flere retninger. Det er så viktig å trives, hvis ikke er det vanskelig å prestere det beste, sier Ingun.

Hvordan er hverdagen i lokalavisa?

– Om morgenen har vi møte hvor vi presenterer hvilke saker vi skal arbeide med i løpet av dagen, så er det vilkårlig for hvordan resten av dagen blir, sier hun.

Hva salgs utfordringer møter du?

– Jeg får testet meg selv ved å bli satt på saker jeg ikke har kunnskap om. I dag skal jeg for eksempel skrive en næringslivssak som handler om en hest- og hundeterapiskole, og dette har jeg ingen erfaring om. Jeg blir også utfordret sosialt. I bygda kjenner de godt til redaksjonen, men ikke meg, så jeg må få kilder til å bli komfortable, forteller hun.

Hva tenker du om praksisperioden din i lokalavis?

– Jeg har blitt tatt imot som en ekte journalist. Jeg har fått prøvd meg som frilanser på ettermiddagene og i helgene, og jeg har fått et virkelighetsbilde av hvordan det er å jobbe i en redaksjon, sier hun.

- Studenter fra Høyskolen Kristiania leverer raskt og godt

Redaktøren i Ringsaker Blad, Gaute Freng, er veldig fornøyd med Ingun. Han sitter igjen med et inntrykk av at studenter fra Høyskolen Kristiania, leverer raskt og godt.

– Ingun har oversikt over og forstår sammenhenger i samfunnet rundt oss, og lokalkunnskap teller naturligvis positivt her. Hun har levert solid arbeid, og er god på tekst og bilder, sier han.

Tekst og foto: Journalistikk-student Veronika Dyrnes