NYE STUDIER: Høyskolen Kristiania jobber hele tiden for at fagtilbudet til studentene skal være så relevant som mulig for arbeidsmarkedet.
– De fleste jobbene og selskapene som skal sikre at Norge også er et rikt samfunn om 20 år finnes ikke i dag, sier professor Nils Arne Bakke ved Høyskolen Kristiania.

Lanserer helt nye studieretninger for fremtiden

For å ruste Norge for fremtiden, og sørge for at studentene får spennende og ettertraktede jobber, lanserer Høyskolen Kristiania flere nye studieretninger direkte tilpasset morgendagens arbeidstakere. Nils Arne Bakke kommer fra stillingen som administrerende direktør i Altibox og har en kombinert karriere som toppleder og styremedlem fra flere teknologiselskaper.

Nils Arne Bakke skal være faglig studieleder på Bachelor i digitalisering og økonomi på Høyskolen Kristiania.
Professor Nils Arne Bakke er faglig studieleder på vårt nye studium Bachelor i digitalisering og økonomi.

Nå jobber han på Høyskolen Kristiania, og har vært med på å forme en ny studieretning som gir kompetanse næringslivet etterspør – Bachelor i digitalisering og økonomi.

– Dette studiet vil kvalifisere deg for å delta i å skape fremtiden, enten det er i nye digitalteknologiselskaper eller i eksisterende selskaper som gjennomgår digitale omstillinger, sier Bakke. Mange frykter at en studieretning med ordet digitalt i seg krever en særlig interesse for IT og programmering. Slik er det ikke. Digitalisering handler om å utvikle ideer og løsninger som gjør livet lettere for hver enkelt.

– Flere av de mest spennende prosjektene i digitaløkonomien har vært drevet frem av mennesker uten tung teknologibakgrunn. I dette studiet fokuserer vi på de økonomiske og de menneskelige sidene ved digitaløkonomien. Målet er å øke velferden og gjøre mennesker lykkeligere, med fremtidens teknologi, sier Bakke.

NYE LØSNINGER: Studentene blir utfordret til å klekke ut ideer og skape løsninger som gjør hverdagen enklere og samfunnet vårt bedre.

På direkte bestilling fra bransjen

Andre nye studier av året på Høyskolen Kristiania er Bachelor i tjenestedesign, Spillutvikling (toårig fagskolestudium) og Digital innholdsproduksjon (ettårig fagskolestudium). Behovet for innholdsproduksjon, enten det er tekst eller video på nettet, øker.

– Ungdom snakker mer med bilder enn tekst. Det er superviktig for næringslivet å være gode på digitalt innhold, for å være synlige på nettsider, Facebook, Instagram og Snapchat, sier foreleser Anders Nilsen. Høyskolen lanserer studiet i digital innholdsproduksjon på direkte bestilling fra mediebransjen.

– Vi har snakket med mange reklamebyråer og kommunikasjonsbyråer, og spurt hva de savner på CV-en til nyutdannede. De ønsker seg ansatte som både kan lage godt visuelt innhold og som har oversikt over hvordan det skal formidles på nett og sosiale medier, sier Nilsen. Studentene lærer hvordan de kan fortelle og spre gode historier, ved å bruke bilder, film, tekst og lyd. Utdannelsen kan gi deg jobb både i kommunikasjonsavdelinger i næringslivet, i mediehus og i kommunikasjonsbransjen.

Digital innholdsproduksjon
BILDER OG LYD: På Fagskolen Kristiania lærer studentene nyttige grep for god, visuell historiefortelling.

Er du usikker på hva du skal bli?

Fremtiden er garantert digital

På fem år har 136.000 jobber forsvunnet fra det norske markedet. De er tatt av roboter og digitale løsninger, viser en fersk rapport bestilt av NHO, «Nye jobber i Norge foran den digitale revolusjonen». Flere jobber vil forsvinne de neste 20 årene. Det betyr samtidig at helt nye jobber dukker opp, og det vi ikke helt kan forutse hva er, er garantert digitalt.

– Digital kompetanse blir avgjørende framover, sier NHO-direktør Kristin Skogen-Lund. Foto: Aksel Jermstad

- Digital kompetanse blir avgjørende viktig framover. Nye jobber vil skapes for de som utvikler ny digital teknologi, som kjører IKT-systemer eller som produserer og leverer tjenester som digitaliseringen gjør mulig. Bedriftene må fokusere på produktutvikling, altså nye varer og tjenester som markedet etterspør, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Bli den du er

Utdannelse blir viktigere og viktigere, mener NHO-direktøren. Og hun understreker også at det er viktig å være klar for å lære hele livet.

- Studentene bør ta utgangspunkt i egne evner og interesser, og orientere seg godt om arbeidslivets behov. Fremover blir det stadig viktigere å ha en utdanning, enten fagbrev, fagskole eller høyere utdanning. Mulighetene for de med bare grunnskole blir stadig færre, sier Skogen Lund.