Vadim Bjarkum sikret seg jobb hos Facebook i Dublin før han hadde levert bacheloroppgaven sin.

– Ikke gjør som mora di sier. Det som tradisjonelt var trygt og smart, er ikke det lenger.

Ordene kommer fra hodejeger og rekrutteringsrådgiver i Hammer & Hanborg, Trine Larsen.

Mens det bare for få år siden var sikkert som banken å utdanne seg som ingeniør, er situasjonen i dag en helt annen. Samfunnet slik vi kjenner det er inne i en revolusjon, mener hun. – Før utdannet du deg til noe, og ble det resten av livet. Nå skjer det store omveltninger. Alt vil dreie seg om digitalisering, og alle bransjer er i endring: Handelen flyttes over på nett i en voldsom fart, og det skjer store endringer i bank og finans, helsesektoren og mediebransjen. – Men hvordan kan jeg vite hva som er smart å studere? – Det kan du ikke vite. Du bør velge en utdannelse som er morsom, men samtidig bruke hodet og ikke velge et yrke du tror kan bli automatisert. Alt som kan bli digitalisert, vil bli det! Jeg tror du må følge hjertet ditt, og jeg tror på å ha det gøy i studietiden. Det er utrolig viktig, sier Larsen, som har troen på at de raske endringene vil være til det bedre for fremtidens arbeidsliv.

  Fulgte hjertet

  En av dem som valgte å følge hjertet da han skulle velge utdanning, var Vadim Bjarkum (21). Han hadde ikke engang levert bacheloroppgaven sin, før han sikret seg jobb hos et av Facebooks hovedkvarterer, i Dublin.

  – Tiden på Høyskolen Kristiania har vært uvurderlig. Jeg har ikke bare lært teori, men også hvordan jeg kan bruke kunnskapen i praksis. Gjennom faget digital markedsføring fikk vi for eksempel være med på Google Marketing Online Challenge, hvor vi bruker ekte penger for en klient, og får veldig mye verdifull erfaring.

  21-åringens tips for å lykkes

  I 2014 startet Vadim på Bachelor i markedsføring og merkevareledelse. Nå jobber han som account manager for verdens største nettverk, med ansvar for Norden.

  Tenk på hvor utdannelsen kan ta deg, og hvilke muligheter du får.

  – Jeg mener noe av det viktigste i livet er å finne noe du brenner for. Tenk på hvor utdannelsen kan ta deg, og hvilke muligheter du får. Digitalt er en storsatsning i nesten alle sektorer i arbeidslivet, og en av de største grunnene til at jeg fikk jobben i Facebook er at jeg allerede hadde brukt verktøyene de er ute etter på skolen, og dermed er forberedt på å oppnå et mål for en bedrift.

  Forelesere med bredt kontaktnett

  21-åringen forteller at han aldri var den som rakk opp hånden mest eller snakket med læreren etter timen. På Høyskolen Kristiania fant han imidlertid noe han engasjerte seg for, og andre med samme interesser som ham.

  Å bli flink i faget og skille seg ut handler mer om innstilling enn noe annet.

  – Foreleserne var innstilt på at de som sto på skulle få mye hjelp og tett oppfølging. De har mange kontakter i bransjen, og oppfordret oss til å være frempå. Å bli flink i faget og skille seg ut handler mer om innstilling enn noe annet. Jeg viste aldri et karakterark til Facebook, men jeg brenner for det jeg holder på med og har driv.