Før jul siden satt jeg på 60-bussen mot Tonsenhagen. Da bussen skulle stoppe ved en holdeplass som faktisk heter Lånekassen og infoskjermen lød «Lånekassen STOPPER», gikk det opp for meg at SHIT, det gjør den jo faktisk.

I juni er det over. Aldri mer Lånekasse. Aldri mer stipend.

Helt siden jeg flyttet til Oslo for å studere for tre år siden, har jeg vært avhengig av fire ting for å kunne betale regningene mine: stipend, en deltidsjobb, en hjelpsom familie, og bursdag én gang i året, noen ganger to.

Selv med det har økonomien bare akkurat gått rundt. Jeg har hatt flere ukeslange strekk hvor det eneste jeg har hatt råd til å spise har vært tre nøye porsjonerte spaghettimåltider om dagen.

I fjor høst måtte jeg til og med konfirmere meg på nytt – denne gangen borgerlig – men også de pengene forsvant da jeg, drevet av ren hybris, kjøpte fire avokadoer på Meny.

Jeg følte meg som den hesten i den barnesangen: “A fool, a fool, en blakk en”.

Det er ingen måte å leve på. Derfor skaffet jeg meg i fjor sommer et …

KREDITTKORT!

Kredittkort er genialt fordi man i tillegg til å kunne bruke penger, uten å faktisk ha penger på konto, også kan bruke kortet som en SPADE TIL Å GRAVE SIN EGEN GRAV.

De to siste månedene har jeg betalt kredittkortregningene mine med stipendet fra Lånekassen og betalt husleien med penger jeg har blitt tilbakebetalt av kompiser fordi jeg har lagt ut for konsertbilletter MED KREDITTKORTET. Det er den ondeste sirkelen siden Midgardsormen. (Eventuelt den ondeste sirkelen siden The Red Ring of Death, where my nerds at!)

Jeg har altså, for å unngå å falle i Luksusfellen, startet mitt eget låneselskap for venner og bekjente.

En forretningsmodell som mildt sagt ikke er bærekraftig, og ved å opprette denne lugubre geskjeften har jeg selv blitt det jeg forakter mest … gründer.


Så – mitt beste økonomitips:

Ikke gjør som meg.

Jeg har levd fra hånd til munn siden jeg flyttet til Oslo, men fremover blir jeg nok nødt til å leve med hånd i munn, altså SPISE MIN EGEN HÅND FOR Å OVERLEVE.

Tekst: Mike Torsvik Johansen

 

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.