Seoul Women University
Yann Bougaran, Halvor Nedrum, Fredrik Lien Bjørgmo og Sunniva Mellbye fra Westerdals på workshop ved Seoul Women University.
Martin Lie Bø i New York.
Martin Lie Bø i New York.

Dro alene til New York

Grafisk design-student Martin Lie Bø er en del av Social Oriented Design- prosjektet på Westerdals. Derfor fikk han i mai i år dra til New York på høyskolens regning for å sette opp en utstilling på vegne av prosjektgruppa.

– Det var veldig gøy å representere gruppa, å få dra dit og stå bak et så stødig og fett prosjekt! sier Martin. 

Kunstsenter i industrikompleks

Prosjektgruppen til «Social Oriented Design» sendte sine rundt 17 bidrag med Martin til Garner Arts Festival, i Garnerville utenfor New York.

– Kunstsenteret der vi hadde utstillingen var bare et utrolig kult sted! Det var et industrikompleks nede med elva, okkupert av mange kunstere som har gjort det om til atelierer, forklarer Martin.

Under festivalen var hele Garner Art Center og alle atelierene åpne for de 4000 besøkende som fant veien dit. Det var over 70 utstillere, i tillegg til musikk, mat og teater. Oppdraget til Martin var å kuratere utstillingen til Social Oriented Design.

– Jeg var i USA i fem dager og deltok på festivalen, fikk nettverket litt og snakket med folk om prosjektet vårt og de forskjellige bidragene, samtidig som jeg fikk oppleve byen, forteller han.

new york
Utenfor en studentbolig i Harlem etter en lang nattestur med noen folk Martin møtte tidligere på dagen.

Et innblikk i NYs kunstelite

Det er tredje gang at «Social Oriented Design» er representert på Garner Arts Festival, men første gang at de er med som en av hovedutstillerne. Det er Jonathan Shorr som styrer kunstsenteret og festivalen.

– Det er veldig kult at Jonathan gir oss muligheten til å ha utstilling der. Vi fikk et gigantisk rom til vår disposisjon, sammen med en kunstneren Todd Monahgan, forteller Martin.

– Det var ganske spesielt å sitte i en bil med Jonathan og kjøre rundt og hente kunstverk til 120 000 per stykk! I deres øyne var ikke det så mye penger, for han handler med folk som er milliardærer. Jeg følte at jeg var en del av kunsteliten i New York i noen dager, ler han.

– Det var en utrolig gøy tur, det var utrolig kult å få muligheten til å ta del i noe sånt som ikke ligner på noe jeg hadde vært med på før!

Jonathan Shorr
Jonathan Shorr geleider Martin gjennom et kulisseverksted på Broadway.

– Hvordan klarte du deg alene i New York?

– Jeg hadde vært der to ganger før, og var relativt godt kjent i byen, men nå fikk jeg muligheten til å se en helt annen side av New York og USA, når jeg kom utenfor byen og kom hjem til folk. Jeg fikk bo to netter på studentbolig i Harlem og møtte masse interessante folk der. Jeg fikk også bo hos Todd, og ble invitert til å bo på Garner Art Center neste gang jeg kommer til New York, forteller Martin.

– De båndene vi knytter i utlandet er veldig viktig for «Social Oriented Design», og de internasjonale medlemmene våre er jo et resultat av møter og workshops i andre land. Det synes jeg er veldig kult, sier han.

Martin sitt minimale rom på studentboligen i Harlem.
Martin sitt minimale rom på studentboligen i Harlem.

Jobbtilbud

– Folk var veldig åpne og mottakelige, og jeg fikk faktisk et jobbtilbud den første dagen jeg var der! Jeg var på en printebutikk for å printe ut ting til utstillingen, og eieren av printebutikken likte det han så så godt at han ville at jeg skulle lage profil for butikken hans! Vi får se hva det blir til, smiler Martin.

– Jeg fikk oppleve veldig mye på de få dagene jeg var der. Det at jeg var der alene, i tillegg til at jeg hadde en jobb å gjøre, gjorde at jeg traff mange forskjellige mennesker som jeg knyttet gode bånd med, og fortsatt har kontakt med i dag, sier han.

Siste natt i New York sov Martin i studioet til Todd på upper west side Manhattan.
Siste natt i New York sov Martin i studioet til Todd på upper west side Manhattan.

Spontanhyttetur med buddhist-kunstner

– Todd, kunstneren som vi stilte ut sammen med, var den som plukket meg opp når jeg kom til New York. Jeg skulle egentlig bo på et lurvete motell, fordi det er ganske dyrt å bo i New York. Men så kom jeg og Todd så godt overens at han foreslo at vi heller skulle kjøpe med oss noe digg mat og dra ut til hytta hans, en time utenfor Garnerville.

– Det var tre hytter, som Todd hadde bygd selv av paller, resirkulerte materialer og ting som folk har satt på gata for å kaste. Men det så veldig ordentlig og fint ut! Den ene hytta var et kjøkken, den andre var en sovehytte og den tredje var et atelier – det fikk jeg bo i, forklarer Martin.

– Så der satt jeg; midt på natta oppe på en fjelltopp og mediterte sammen med en buddhistisk kunstner jeg nettopp hadde møtt! Det var helt surrealistisk, plutselig var jeg der ute i ødemarka og så kaniner, gribber, hjort og masse smågnagere, forteller han.

Hyttene til kunstneren Todd Monogaham, som Martin fikk bo i.
Hyttene til kunstneren Todd Monogaham, som Martin fikk bo i.

Walk of shame med kleine ballonger

– Garnerville i seg selv var også ganske spesielt, fordi det er nesten ute på landet; en times tid fra selve New York og en stor kontrast til storbyen. Det er som en Trump Town der alle har femten amerikanske flagg i vinduet og kjører bil hvor enn de skal, ler Martin.

– Jeg hadde en skikkelig klein episode der, med et av prosjektene jeg hadde med fra «Social Oriented Design»-gjengen i Norge. En i gruppa hadde et prosjekt der han har trykket kleine, anonyme tilståelser på ballonger. Jeg fikk selvfølgelig bare med meg de tomme ballongene fra Norge og skulle fylle dem med helium der i Garnerville, forteller Martin.

– Jeg fant et et kjøpesenter der jeg kunne fylle dem halvannen kilometer unna kunstsenteret og det var ingen problem på til-turen med de tomme ballongene. Men det ble litt verre på tilbaketuren når ballongene hadde fått helium i seg og jeg plutselig gikk der med ti svære ballonger over hodet der det sto ting som «I fap to my sister» og «My parents used to spank me». Da sto folk i vinduene sine og glante på meg, ler han.

Garnerville aka. Trump Town
Garnerville aka. Trump Town

– Hvorfor var det nettopp du som fikk dra til NY?

– Vi er en veldig sammensveiset gjeng, og det er en veldig åpen diskusjon om alt. På akkurat dette prosjektet var det jeg som tok styringen på innsamling av penger og planlegging, så det ble naturlig at det var jeg som dro. «Social Oriented Design» fungerer sånn at hvis du har lyst å bidra mye så gjør du det, og hvis du har lyst å ligge bakpå så gjør du det, forklarer Martin.

– Andre i gruppa har vært i Sør-Korea, og hvis vi får støtte så kan det se ut som vi skal tilbake dit, fordi prosjektet ble så godt tatt i mot der. Vi fikk medlemmer fra Korea sist vi var der. Det er gøy å se hvordan prosjektet gror! 

Ballongene som Martin gikk med igjennom Garnerville

Verdensomfattende prosjekt

Social Oriented Design er et prosjekt startet av Yann Bougaran, førsteamanuensis på grafisk design, og er en del av det kunstneriske utviklingsarbeidet (KU) på høyskolen. Det er et valgfritt sideprosjekt for studentene, som de gjør på fritiden sin. I dag er det 15 av grafisk design-studentene på Westerdals Oslo ACT som er medlemmer av prosjektet.

– Mange av studentene bruker prosjektet til å løse opp i personlige problemer og slippe ut litt trykk, forteller Yann. Han startet prosjektet i 2013 sammen med to studenter, og i 2014 dro han og tre studenter til St.Petersburg og holdt workshop om ensomhet der.

– Vi reiser med prosjektet til steder som Russland og Korea for at studentene skal innse at vi har de samme sosiale problemene over hele verden, sier Yann.

Yann Bougaran
Yann Bougaran med en button fra «Benefit of Failure»-prosjektet.

Koreansk design i full blomst

Igjennom Social Oriented Design-prosjektet har Yann fått kontakter fra alle verdenshjørner. I september 2016 tok han grafisk design-studentene med på studietur til Sør-Korea, der han blant annet holdt en forelesning på Seoul Women University.

– Grafisk design-miljøet i Sør-Korea er i en fantastisk utvikling, slik som resten av landet, forteller Yann.

– Det er bare de siste 10 årene at de har fått begynt å oppdage sin egen grafiske kulturarv, og virkelig omfavne denne. Derfor er det ekstra spennende å jobbe med grafisk design i dette landet, sier han.

Norge + Sør-Korea = sant!

I mars i år dro Yann tilbake til Seoul, denne gangen sammen med to studenter og to tidligere studenter, for å holde workshop om nederlag. De holdt workshopen «Benefit of Failure» på både Seoul Women University og Paju Typography Institute.

– Prosjektet har blitt tatt svært godt i mot i Sør-Korea. Resultatet fra workshop'en ble stilt ut på Seoul Museum of Art, det var helt utrolig! sier Yann.

Samarbeidet har også ført til at Westerdals nå har fire grafisk design-studenter på utveksling i Sør-Korea, mens vi har en Sør-Koreansk student på innveksling hos oss. Social Oriented Design har også fått fire faste medlemmer fra landet.

– Koreanerne jobber sinnsykt mye, og bidrar veldig til prosjektet, forteller Yann.

Han er invitert tilbake til Seoul i mars 2018 og tar også da med seg Westerdals-studenter fra Social Oriented Design-prosjektet til det spennende landet.

– Vi er jo en frivillig gruppe som hovedsakelig består av studenter, så det er veldig bra at høyskolen vil investere i oss, sier Martin.

– Bli med!

– Folk må ta kontakt hvis de er interessert i å være med! sier Martin.

– Med Social Oriented Design har du muligheten til å frigjøre deg fra regler, og ikke sette noen begrensninger. Hvis det er noen som vi gjøre noe som ikke er typisk grafisk design-prosjekt så kjør på! Det hadde vært kult å få inn folk fra tekst og skribent og Art Direction. Vi jobber mye utover det grafiske, fordi vi jobber konseptuelt og stiller oss bak en ideologi eller idé om en slags endring, også jobber vi ut i fra det, forklarer han.

– Det handler om å få muligheten til å bruke design til noe annet enn kommersielle ting. Medlemmene er som regel folk som har veldig sterke interesser ved siden av design og brenner fol politikk og samfunnsengasjement. Det er bra å gå sammen og peke ut ting som vi vil at det skal snakkes mer om. Det tror jeg er mange flere folk på denne skolen som kunne ha likt, sier Martin.

Ta kontakt med Yann Bougaran hvis du er interessert i bli med i prosjektet!