Avdeling for studentoppfølging ønsker å rette søkelyset mot dem som ikke har så mye: f.v.: Sofie Perlis, Marianne Sundby, Linda Bakken, Stine Karlsen, Janne E. Braathen, Marthe Jørgensen.
Avdeling for studentoppfølging ønsker å rette søkelyset mot dem som ikke har så mye: (fra venstre) Sofie Perlis, Marianne Sundby, Linda Bakken, Stine Karlsen, Janne E. Braathen og Marthe Jørgensen.
Ernst Hage med julegran
Fin stemning under julegrantenningen på Høyskolen Kristiania.

Julegrana i glassatriet på Høyskolen Kristiania er tent. Under grana ligger det gaver med en helt spesiell til-og-fra lapp: Fra studenter og ansatte ved skolen, til barn fra familier som har tatt kontakt med Fattighuset. Julen skal være en tid for glede, varme og omtanke, men for noen gir det økonomiske presset knyttet til julegaver en vond klump i magen. Hva gjør man når kontoen er tom og ingenting på barnas ønskeliste er strøket over?

Avdeling for studentoppfølging er ansvarlig for samarbeidet mellom Høyskolen Kristiania og Fattighuset, hvor det vil være mulig å levere inn julegaver frem til 15. desember. For å høre litt om bakgrunnen til samarbeidet med fattighuset snakker vi med Marthe Jørgensen, i Avdeling for studentoppfølging:

Hvordan ble dette arrangementet til?

– Vi i avdelingen kom fram til at julen er en fin tid for de fleste, men også en tid der mange føler seg ensomme. Man kan bli sterkere påminnet de ressursene man ikke har, som for eksempel at man ikke har råd til gaver - spesielt når det er et så stort fokus på det materialistiske. Vi ønsket derfor å gjøre noe for å sette fokus på dem som ikke har så mye. Vi tenkte også at dette arrangementet kunne gi et lite avbrekk i eksamensperioden for elevene, hvor vi gjør noe hyggelig sammen.

Har det blitt gitt noen gaver allerede? 

– Ja, det er en del studenter som har lagt gaver under treet allerede. Det vil være mulig å levere gaver frem til 15. desember, det er da vi overlever alle gavene til Fattighuset. Det er kjempepositivt at så mange er med å gi.

Det virker som at studentene på Høyskolen Kristiania også liker ideen om å legge julegaver under treet i kantina, i hvert fall i følge journalistikkstudent Ole Johannes Ferkingstad:

Hva synes du om arrangementet?

- Jeg synes det er veldig viktig å gi noe tilbake til samfunnet. Vi har ofte et stort fokus på oss selv og vårt eget forbruk, og i blant kan det nesten virke som om det er en konkurranse i å gi de dyreste gavene. Da er det viktig å bli minnet på at det finnes folk som ikke får julegaver, og heller gi noe til de virkelig som trenger en julegave.

Vet du hva du skal gi?

- Jeg tenker det er kjekt å gi noe fint å leke med fra butikken. Jeg tenker kanskje jeg skal gi en bamse, for den kan lekes med og også symbolisere en venn i vanskelige tider. Hvis ikke kan også bøker være en fin ting, da kan man finne noe til ulike aldre.

Ole Johannes Ferkingstad
Det er viktig å gi noe tilbake til samfunnet, sier Ole Johannes Ferkingstad. Han ønsker å gi en gave til noen som trenger det.

Under julegranen har det samlet seg både store og små pakker fra gavmilde studenter. Andre sitter rundt bordene og planlegger hva de skal gi. Idéer som tegneblokk og fargestifter, fotball, dukker, småbiler, klær og godteri deles over gløgg og pepperkaker.

Ønsker du å glede noen som trenger det denne julen? Lever gaver til avdeling for studentoppfølging innen 15. desember.
Tekst og foto: Tina Veronika Odberg Markeseth