Maren på postkontoret
Av og til må man f.eks. på matbutikken eller postkontoret etter mørkets ankomst. Det går bra. Man skal selvsagt alltid ta forholdsregler, men sannsynligheten for at noen kidnapper deg, slår deg ned eller raner deg på den lille turen bort til butikken er ganske liten.
Du har ikke råd, og det er ikke verdt det.

Jeg flyttet til Majorstua i august 2016, og på den tiden var jeg så dårlig kjent i Oslo. Etter en liten stund i byen begynte Oslo å krympe. Nå har jeg bodd her i underkant av halvannet år, og jeg møter kjentfolk hele tiden.

Oslo er faktisk ganske lite, det virker bare ikke sånn med en gang. Men som kliss ny i en storby lærer man fort. Her er alt jeg har lært om livet byen, samlet i en og samme liste.

Ting jeg har lært om Oslo:

1. Kjøp ruterbillett. Og kjøp riktig ruterbillett. Jeg har testet ut ungdomsbillett (etter fylte 20 år), og det anbefales ikke.

2. Det er gørrdyrt å bo i Oslo! Så dyrt at du får lyst til å gråte, særlig når det koster 10 kroner å vaske klær i tillegg. Det kommer faktisk til å koste deg sånn 6000 kroner i måneden, bare for å bo her. Likevel vil jeg si at det er verdt det, og du overlever uansett!

3. Ikke bruk penger på dyre kaffeer.

4. For å komme til Østerås må du ta banen i retning vest, og for å komme til Vestli må du ta banen i retning øst. Skal du til Østhorn tar du banen mot vest, men ikke mot Østerås. Sørenga ligger midt i byen. Skal du forøvrig til Vestby er det en kommune som ligger øst for Oslo.

5. Først av, så på. Alle som skal AV trikken, bussen eller banen går av først, så kan du gå på. OG! Alle har visst vikeplikt for trikken. Det kom som et sjokk på meg i hvert fall. Noter deg det med en gang, for trikken peiser på uten å nøle.

6. Hvis trikkesetet er vått: Ikke sett deg ned! Det er ikke vann... Ellers er trikken og bussen ALLTID full i rushen. Her får du testet intimgrensene dine. Vær forberedt på en stinkende armhule.

7. Frognerparken er skikkelig fin året rundt, så ta med deg tinderdaten din hit i stedet for å bruke penger på å ”ta en øl”.

Skikkelig tinderstemning året rundt
Det er bare brus altså.

8. Når vårsolen kommer er alle uteserveringer fulle, men det gjør ikke noe. Du har ikke råd til å sitte der uansett. Finn deg en park. Det er selvsagt ulovlig å drikke alkohol offentlig i Oslo også... just saying. (Har du råd kan du jo sjekke ut Tiens utested-tips)

9. Drit i hva toppbloggerne til en eller annen nettavis anbefaler dere å gjøre i Oslo. Det er garantert døve tips. Følg studentsamfunnet og studentorganisasjonene, der finner dere arrangementer!!! Det beste med Oslo er at det alltid skjer noe, uten at man egentlig trenger å planlegge noe.

10. Da jeg kom hjem til jul sist ble noen slektninger og venner helt satt ut. Gikk jeg virkelig  alene ute i Oslos mørke? Well, man må hjem fra skolen om kvelden også. Du kommer til å gå alene i mørket, og det kommer til å gå bra. Hallo, Grønland er ikke så farlig som mormoren din tror.

Tekst: Maren Olava Ask Hütt