Gruppe studenter ute på havet i båt.
Fra venstre: Anne Mari på båt sammen med andre bootcampdeltakere.

Sett Sjøben sin Marin student-bootcamp blir arrangert på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet. Det er et program hvor 20 engasjerte og nysgjerrige studenter fra hele landet og ulike studieretninger har vært i Kristiansund, Averøy og Smøla for å lære mer om havbruksnæringen. Anne Mari har nettopp deltatt og representert Høyskolen Kristiania.

Hvorfor søkte du deg til Marin student bootcamp?

Jeg følger «Sett Sjøbein» på Facebook, og plutselig en dag dukket det opp en annonse; «Tar du utfordringen?». Da ble jeg trigget og måtte selvfølgelig søke! Jeg ville gjerne utfordre meg selv, møte andre studenter og lære mer om en havbruksnæringen. Bootcampen som ble holdt nå i november handlet om akvakultur, en næring jeg synes er veldig spennende.

Akvakultur er viktig for Norge, og viktigere skal det bli. Norge er jo en av de største produsentene av oppdrettslaks, og det spises faktisk 37 millioner måltider av norsk sjømat rundt om i verden hver eneste dag!

Derfor synes jeg det var utrolig spennende å lære mer om denne næringen.

Hvordan synes du det var å representere Høyskolen Kristiania i et slikt fora? 

Det synes jeg er veldig stas. Jeg er veldig fornøyd med studiet mitt og det er alltid gøy å representere skolen i fora med andre store utdanningsinstitusjoner som NMBU, NTNU, UiB og BI.

Gruppebilde av 20 studenter på båt.
Gruppebilde av alle studentene som deltok på bootcampen. Foto: Sett Sjøben.

Jeg fikk møte mange spennende bedrifter og dyktige personer i næringen. Vi var på bedriftsbesøk og fikk også bedriftspresentasjoner. Mange store kjente norske selskaper innen havbruk ble representert, deriblant Lerøy, Skretting, Sjømat Norge, G.C. Rieber, Maritech og Kontali.

Hvilket utbytte fikk du av å delta på et slikt arrangement?

Jeg ble virkelig klar over at man kan jobbe i sjømatnæringen uten å være fisker, ingeniør eller marinbiolog. Næringen trenger all mulig kompetanse. Dette synes jeg som HR-student var spennende.

Vi som kjenner til HR-faget er jo «spesialister» på rekruttering og kompetanseutvikling.

Vi vet at dersom man skal bringe en næring inn i fremtiden er man helt avhengig av de riktige menneskene med den riktige kompetansen.

Sjømatnæringen er en utrolig spennende næring, og det er veldig viktig at unge anser den som attraktiv. Dette er jo noe Sett Sjøbein jobber for, og det er jo nettopp derfor bootcampen besto av så mange ulike mennesker med ulik bakgrunn og utdanning.

Kunne du tenke deg å jobbe innen fiskerinæringa?

Det er en spennende næring som kommer til å trenge mye menneskelige ressurser og skape enda flere arbeidsplasser i fremtiden. Det var en unik måte å oppleve en næring som kommer til å bli svært viktig for fremtiden.

Det var også veldig fint å bli kjent med andre studenter fra andre universiteter og høyskoler. Jeg fikk erfaring med å jobbe tverrfaglig og under stress, og det er uansett erfaringer som er gode å ha med seg inn i arbeidslivet.