Studieprogramansvarlig på Bachelor i VFX står utenfor campus Brenneriveien.

Hvem er du?

— Jeg heter Hans Gunnar Brekke og er studieprogramleder for Bachelor i Visual Effects (VFX). Jeg flyttet hjem til Norge i 2015 etter å ha bodd 18 år i utlandet. I utlandet tok jeg utdannelsen min, jobbet på VFX-prosjekter, samt drev med undervisning og forelesninger. Det var en spennende reise som har tatt meg verden rundt.

— Utdannelsen min har jeg fra Høgskolen i Sør Trøndelag, University of Sydney og RMIT i Melbourne, Australia. Jeg har også tatt kunst-, skuespill- og 3D-fag ved Academy of Art i San Francisco. Mens jeg var i San Francisco fikk jeg et internship hos spillutviklingsselskapet Massive Black. Etter endt praksis ble jeg tilbudt fulltidsjobb og bestemte meg for å vie årene fremover til VFX-monstre og creatures.

— Jobbing på over 20 internasjonale VFX-filmer har gitt meg god kjennskap til hele VFX-prosessen. De to siste årene var jeg i New Zealand og jobbet for Peter Jacksons selskap, Weta Digital, der jeg jobbet på prosjekter som Hobbitfilmene, Planet of the Apes og Jungelboken. Her jobbet jeg blant annet i pre-viz avdelingen hvor jeg var med på å utvikle mange av de store filmsekvensene i The Hobbit: Battle of Five Armies.

collage filmplakater.jpg

Hvordan er studiet lagt opp?

— Allerede i første semester vil du få føle hva det er å være VFX-artist gjennom å lage en sekvens fra manus til ferdig produkt. Da er du med på planlegging av sekvensen hvor du visualiserer handlingen gjennom storyboards. Du er med på filmopptak på sett, og du gjør etterarbeidet i vår VFX Lab i Brennerieveien.

— Første året handler om å lære seg de grunnleggende prinsippene innenfor VFX-håndverket. Gjennom tegning vil du få god forståelse av perspektiv og storyboarding. Fokuset er å kunne visualisere ideene sine med røffe skisser ofte i ulike kameravinkler.

— I faget «farge og design» i andre semester får du en forståelse for samspillet mellom farger rettet opp mot film. I dette praktiske kurset maler vi og analyserer fargepaletter i filmscener. Dette emnet er essensielt når vi senere skal i gang med å integrere ulike elementer i etterarbeids prosjekter.

Bilde av ung mann med skjegg som holder opp en mobiltelefon.

Lurer du på hva du kan studere?

— Film og VFX er veldig relatert. Vi bruker mye tid på på kameraopplæring gjennom hele utdanningen. Du vil få meget gode film og kamera kunnskaper og vil være i stand til å planlegge og filme dine egen VFX-sekvenser. I faget «fotografi» lærer du å fange motiver gjennom objektivet. Du lærer om komposisjon, lyssetting og kamerafunksjon. Her bruker vi hovedsakelig to faste brennvidder, 35mm og 70 mm, og du får en forståelse for hvordan du jobber med de ulike formatene. På andre semester får du også en innføring i 3D og «compositing». Du vil jobbe med 3D modellering og teksturering i Autodesk Maya. I «Compositing 1» bruker vi «Nuke» til å jobbe med keying og rotoscoping.

— Første året gir en solid plattform å bygge videre på når du går inn i det mer tekniske andre og tredjeåret. Det er her du utvikler deg til en profesjonell VFX-artist med mye fokus på å jobbe mot green screen og filme egne sekvenser. Det er mulig for praksis plass både på fjerde og femte semester. Studiet avsluttes med et bachelorprosjektet der du vil gjøre et avansert VFX-prosjekt i team eller alene. Som ferdig utdannet vil du være en ettertraktet VFX-artist med en showreel som vil bli lagt merke til i bransjen.

Hvordan jobber dere på VFX?

— Hvert emne har omtrent tre innleveringer og med forelesninger en gang i uken. Det er totalt fire emner per semester, så vanligvis er det undervisning fire ganger i uken. En del av VFX-emnene foregår på ettermiddag og kveldstid fordi foreleserne jobber i VFX-bransjen på dagtid i studioer som Storm, Gimpville og Storyline. Du vil lære fra noen av de beste i bransjen her til lands. Ofte er en del av forelesninger dedikert lab-tid så du vil jobbe på innleveringene i klassen med en foreleser. Her vil du lære mye!

— Hver uke har vi Weeklies og du vil få feedback på det du har jobbet med i uken som gikk. Det er felles gjennomgang på arbeider i klassen. Her vil du i tillegg til egne tilbakemeldinger lære veldig mye av dine medstudenters tilbakemeldinger. Weeklies kjøres i et web-applikasjon som heter Shotgun Software, et bransjestandard verktøy hvor foreleser gir feedback ved annotasjon eller muntlig feedback.

— Visual Effects-studentene er på jevnlige studio besøk for å få et innblikk i bransjen. I tillegg har vi gjesteforelesninger hvor studentene får alt fra showreel-tips til lære seg de siste VFX-teknikker.

Hva lærer du på Visual Effects?

— Hovedfokuset på Visual Effects studiet er compositing hvor du lærer å integrere ulike elementer til et helhetlig bilde. Compositing sporet går over to og et halvt år. Du starter i Intro til VFX i første semester hvor du lærer og observere samt får en kort innføring i Nuke fra the Foundry. Andre semester legger vi selve grunnlaget i «compositing 1» med fokus på roto, keying og tracking i Nuke. «Compositing 2» strekker seg over 2 semester. Det er her du virkelig utvikler deg til en VFX-artist med fokus på videregående teknikker som 3D integrering både av karakterer/objekter og set extensions. I «compositing 3» på femte semester lærer du avanserte VFX teknikker som deep compositing.

— Noe av det som gjør Visual Effect studiet unikt er at vi har mange ulike avdelinger som allikevel er relaterte. På andre og tredje året vil du jobbe på prosjekter med studenter fra blant annet manus, film og TV, skuespill, maske- og hår design og 3D-grafikk.

— Det spennende blir å se hva vi utvikler på sikt. Visual Effects blir på mange måter bindeleddet mellom de ulike avdelingene. Her er det mye potensial. Det viktigste verktøyet du har er et estetisk øye. Gjennom hele studiet fokuserer vi på grunnleggende konsepter som komposisjon, fargelære og perspektiv som gjør deg i stand til å integrere elementer til et ferdig bilde. Hvis det ser ut som bilde ble fanget gjennom kameralinsen på sett har du gjort en god jobb. Man skal egentlig ikke vite du som VFX-artist har manipulert bildet.

Hva skal til for å lykkes i bransjen?

— Det er kvaliteten på showreelen din som til syvende og sist avgjør om du får deg i jobb i VFX bransjen. Derfor er dette studiet et relativt spisset bachelorstudium fokusert på compositing og utvikling av en profesjonell showreel. Nettopp for å gi det et best mulig utgangspunkt.

Du vil bli god på å lage digitale filmeffekter!

— En viktig komponent av studiet er det å tilegne seg gode profesjonelle arbeidsvaner. Skal du jobbe for et studio enten i praksisplass eller som nyutdannet jr. VFX-artist er det viktig at du blir sett på som en ressurs som kan gå direkte inn å jobbe på shots i produksjoner. Da er det viktig at du er dyktig i Nuke, har erfaring med Weeklies i Shotgun, kan motta og gi profesjonell feedback og vet hvordan man jobber i en profesjonell VFX pipeline. Visual Effects studiet gir deg et meget godt grunnlag for å være godt forberedt den dagen du går på jobb til et ekte VFX studio.

Hvorfor studere Visual Effects?

— Visual Effects er en spennende bransje i vekst. Stadig flere filmer, TV-serier og reklameproduksjoner her til lands blir laget ved hjelp av Visual Effects. Med insentivordningen som ble innført i januar 2016 har vi også begynt å tiltrekke oss utenlandske produksjoner. Den engelskspråklig Hollywood versjon av Jo Nesbøs «Snømanne» som ble filmet i Oslo er et eksempel på at utenlandske produksjoner har fått øynene opp for Norge.

Bilde fra filmen Skjelvet
Skjelvet, filmen om jordskjelvet i Oslo. Starter opptak høsten 2017. Foto: Fantefilm.

— Det blir utrolig spennende og se utviklingen av VFX-bransjen. Nivået på digitale effekter her til lands øker hvert år. Effektene Gimpville gjorde i Bølgen (2015) fikk mye oppmerksomhet også internasjonalt. Til høsten, i oktober, starter film opptaket på Skjelvet som er en ny naturkatastrofe film som vil legge Oslo i ruiner. Også her vil det være mye spennende VFX sekvenser. Det er en fin timing å begynne å studere Visual Effects på!