Studenter i en sofa. Dette er studentene som lagde film om den siste mimekunstneren i Marseille
Fra venstre: Edward Raison (klipp og lyd), Thea Gryttenholm (produsent), Jonas Thorstensen (foto), Mari Borander (regi). Film- og TV studentene på 2. året har vært én måned i havnebyen Marseille i Frankrike. Marseille viste seg å være et godt sted for å lage dokumentarer og fortelle historier. De fire kreatørene; Mari Borander, Thea Gryttenholm, Jonas Thorstensen og Ed Raison har laget filmen «The Final Mime».

Se traileren her:

Hvorfor lage film om pantomime?

– Vi ville finne ut om den franske klisjéen stemte, og vi fant ut i research-fasen at Marseille er en viktig by for pantomime, forteller Ed, som jobbet hovedsakelig med klipp.

– Men vi fikk vite veldig sent at Marseille var hovedsetet for pantomime, skyter Thea inn.

Den siste mimekunstneren i Marseille

Med en god dose research og en liten dose flaks, fant studentene den absolutt eneste personen i Marseille som fortsatt driver med pantomime. Anne Chiummo (56) har eget pantomimeselskap, og underviser kunsten på hjemmekontoret sitt, i et gammelt teater.

– Anne ville delta i filmen fordi hun så på det som en mulighet til å videreføre pantomimekunsten. Tidligere har den tradisjonsrike kunsten blitt lært videre fra generasjon til generasjon. Anne hadde ingen å lære det bort til, bare de få som hun underviser i teateret. Hun kommer på visningen på Rockefeller! Forteller Thea. Anne har viet hele livet sitt til kunsten. Hun sier selv at hun er ensom, men ikke alene, og det lever hun fint med. Selv om hun i filmen hovedsakelig ønsket å formidle mimekunst, var studentene mest fascinert av Anne som menneske, og at mimekunsten lever gjennom henne.

– Vi prøvde å utforske hennes personlige liv, om hun var forelsket, eller lei seg for at hun ikke hadde barn. Men det ville hun ikke prate om, sier Ed.

– Vi lurte på de vanlige tingene alle bryr seg om, men det var ikke så viktig for henne, og da er det ikke viktig for filmen. Man blir jo nysgjerrig, fordi man er vant til sin egen familie, og så møter man en som ikke syns det er viktig i det hele tatt, forteller Mari.

Behind the scenes i Marseille

Studentene ute i gata i Marseille. På location med kameraer og lydutstyr.

 

Studentene gjør filmopptak innendørs

 

En solskinnsdag på filmopptak utendørs. Skuespillere og filmstudenter på sett.

Overraskende nok snakker ingen av de fire studentene bak filmen fransk. Ved hjelp av blant annet kontakter ved et universitet i Provence brukte de totalt 15 tolker. Under dokumentarfilmoppholdet var de i møte med det franske riksarkivet. Der ville de utforske muligheten til å bruke eldre bilder av pantomime, formidle utviklingen av kunsten, og se hvordan kunsten har vært viktig for Marseille. Studentene fikk stjerner i øynene av bildene de ble vist. Prisen for få sekunder med materiale var høy, og studentene søkte om økonomisk støtte fra den franske ambassaden og Provence – dessverre uten hell.

Lagde film om den siste mimekunstneren i Marseille

Premiere på Rockefeller i kveld

Om man må ha en ekstra interesse for kunst for å ville se filmen, det er ikke de fire studentene enige om. Det de er enige om, er at ildsjelen Anne Chiummo er en interessant dame med et spesielt yrke – og det gjør seg på film. Se The Final Mime, og resten av historiene fra Marseille, på Rockefeller 5. januar kl 18:00.