Frontend--og-mobilutvikling-bransjen-John-Eivind-Hallen
John Eivind Hallén, daglig leder i Shortcut

Hva driver Shortcut med?

– Shortcut er en totalleverandør av apper. Vi lager apper på alle de vanlige plattformene, Android og iOS, og på Windows Phone, men nå også på klokker, TV-er og etter hvert i bilen din. Og selvfølgelig gjør vi appen tilgjengelig på web, der det er hensiktsmessig. Med "å lage" mener vi at vi gjør hele jobben. Utviklingen av den native appen, backend der det trengs og all integrasjon mot kundens kjernesystemer. Og ikke minst så designer vi appen, fra første konseptfase til visuell utforming, innom wireframes, brukertesting og vår del av det totale servicedesignet. Dog er kanskje det viktigste for våre kunder det strategiske arbeidet vi er med på. Det har allerede blitt slik at “alle har en app”. Utfordringen at mange har en dårlig app, eller flere apper som ikke passer sammen. Eller kanskje ikke den appen de egentlig ønsket seg? Dessuten har alle endelig fått mobiltilpasset websidene sine. Så hvordan passer en ny app inn i det bildet, og hva gjør vi med de appene som er der fra før? Shortcut har mye erfaring rundt disse problemstillingene og hjelper også kundene med å utforme en strategi for apptjenestene sine.

Vi ser at apper i større og større grad blir en avgjørende del av våre kunders forretningsstrategi. En app er ikke lenger kun en liten gimmick-ting eller en kampanje. Den har blitt essensen i hva kundene tilbyr sitt publikum.

Hvordan er Frontend- og mobilutvikling relevant for Shortcut?

– Vi streber etter å lage de aller beste kundeopplevelsene. Når vi gir råd om hva slags app som bør lages og hvilke plattformer den bør eksistere på, er det med bakgrunn i et genuint hensyn til de menneskene som skal bruke appen. Skal vi være gode rådgivere må vi vite hva vi snakker om. Vi trenger å kjenne til fordeler og ulemper med de forskjellige tekniske valgmulighetene vi tar hver dag. Vi må vite hva et gitt brukermønster vil si for integrering mot andre systemer, hvordan det vil være å utvikle frontenden når vi vurderer et design. Hvorfor velge Swift fremfor HTML. Den viktigste faktoren for brukervennlighet, som ofte blir glemt, er bunnsolid kvalitet. En app skal ikke lugge eller føles utrygg på noen måte. Den må ose av kvalitet. Og skal vi få til det, er vi helt avhengig av dyktige fagfolk.

Hva skjer innen bransjen/faget nå?

– Vi ser at apper i større og større grad blir en avgjørende del av våre kunders forretningsstrategi. En app er ikke lenger kun en liten gimmick-ting eller en kampanje. Den har blitt essensen i hva kundene tilbyr sitt publikum. Om det er banktjenester, kollektivbilletter, filmtilbud, medlemsfordeler eller hva som helst annet, er det avgjørende at de er tilgjengelige på en god måte på den flaten du er på, og alltid oppdatert. Hvis jeg sitter på laptopen, går over til mobilen eller får en varsling på klokka, må tjenesten være like tilgjengelig, god og sømløst aktuell.

Den store, store endringen som har skjedd innen IT-faget er at vi i dag lager programvare for et mye større publikum. I dag er det forbrukerprogramvare det går i, spesielt på de mobile flatene. Når det ikke lenger er kjedelige, store konsern som skal bruke tjenestene, men vanlige mennesker som deg og meg, endrer det alt. Endelig må vi etterstrebe å lage pene ting, forståelige ting, gjennomtenkte ting. Og når man lager programvare for sluttbrukeren er det kun én ting man må merke seg: Alt må gjøres på brukernes premisser! Om ikke brukeren alltid har rett, så bestemmer hun i hvert fall selv hva hun finner seg i. Og vi må være der og tilby akkurat det, i dag må vi stryke méd hårene.

Hva ser dere etter når dere skal ansette folk?

– Engasjementet! Skal du jobbe i Shortcut må du virkelig ha et ønske om å lage gode løsninger som folk skal elske! Hvis du er likegyldig til hva du driver med, vil du møte mye motbør her. Vi skal ha en mening om det meste, og vi skal strebe etter å bli så gode som overhodet mulig. Du må selvfølgelig være god i ditt fag, like mye som du må være nysgjerrig og alltid på søken etter ny kunnskap. Da vi lanserte Norges første app (Trafikanten/RuterReise) kun et par måneder etter avdukningen av App Store og tilgjengeliggjøringen av iPhone SDK-et, var ikke det fordi vi hadde kunnskapen fra før, men fordi vi var engasjerte, nysgjerrige, lærevillige og optimistiske. Det skal vi være ved neste skifte også!

Tips til studenter?

– Følg hjertet ditt!