E-business-programansvarlig-Knut-Rolland
Knut Rolland har doktorgrad i Information Systems fra Universitet i Oslo, og har jobbet med fagfeltet i snart 20 år, som forsker ved Universitet i Oslo og NTNU i Trondheim.

– Hvem er du?

– Jeg heter Knut H. Rolland. Jeg forsker, foreleser og veileder også på Master Information Systems Management & Innovation. Jeg har doktorgrad i Information Systems fra Universitet i Oslo, og har jobbet med fagfeltet i snart 20 år, som forsker ved Universitet i Oslo og NTNU i Trondheim. Som praktiker har jeg vært konsulent – blant annet i Sopra Steria, ett av Norges største IT-konsulentselskaper.

– For to år siden hoppet jeg av konsulentkarrieren for å fortsette som forsker og foreleser. Det har jeg ikke angret på! Jeg vet det høres ut som en klisje – men mange av oss jobber her fordi vi simpelthen elsker jobben vår, og kan ikke tenke oss en hverdag uten studenter, prosjekter og forskningsaktiviteter.

- Hvordan jobber vi på E-business?

– Alle studenter på teknologi går et felles første år, hvor du lærer grunnleggende programmering, databaser, sikkerhet og prosjektarbeid. Dette gir deg god tid til å finne ut hvilken spesialisering som passer best for deg (du har lov til å ombestemme deg i løpet av det første året).

– Andre året spesialiserer du deg på E-business, men du jobber tverrfaglig med studenter i prosjekter.

– I tredjeåret jobber du for en bedrift, sammen med andre studenter, når du skal gjøre bachelorprosjektet.

– Og hva lærer du?

– E-business handler blant annet om Big Data og analyse av det, slik at vi kan hjelpe alle type bedrifter med alle typer problemer, enten det dreier seg om å selge noe, forbedre folkehelsen, skape forretningsverdi eller med underholdningsbransjen for at folk skal ha det gøy. Tenk Amazon og Netflix. Anbefalingene som du får der, er laget av folk som kan Business Intelligence.

– Et eksempel på hvordan du kan bruke E-business-metoder til å øke salg er fra IKEA. De fant ut at ved å plassere pynteputene på høyre side av midtgangen, førte til mer salg enn da de lå til venstre.

– Et annet eksempel er da noen fant ut at ved å analysere data fra sosiale medier så kunne man forutsi at influensautbrudd ville komme, noe som gjorde at helsestasjoner kunne stå klare med vaksiner og personell da utbruddet kom.

– Dette kan du også være med på å finne ut! På E-business lærer du masse om dataanalyse, men også om andre IT systemer. Disse inkludere systemer for lager, økonomi, salg, reklame, og personal. Eksempler er ERP- og CRM-systemer. Spesielt for E-business på Høyskolen Kristiania er at du ikke bare lærer om systemene, men du får prøve dem ut også, på din egen laptop.

– I tillegg lærer du å kode en webside helt fra bunnen av, som du også kan koble til nevnte systemer. Og selvsagt lærer du om markedsføring og bedriftsøkonomi.

Jeg brenner for E-business! Med en bachelor i E-business vil du være en nøkkelperson for å effektivisere systemer, uansett type bedrift.

- Hvem studerer her – hvem lykkes?

– E-business passer for deg som er utadvendt, og ønsker å drive litt med både teknologi og forretning. Som nevnt, du lærer ikke bare om systemer, men du får laste ned systemet på din egen laptop og utforske det.

– Ved hjelp av realistiske oppgaver skal du kartlegge forretningsprosesser ved å bruke universelle modelleringsspråk, tilpasse et system og evaluere det etterpå.

– Du må kunne snakke med folk, både programmerere, kunder, sluttbrukere og sjefer, og det vil ofte være din oppgave å få alle involverte til å “snakke samme språk”, og sikre at alle forstår hverandres ønsker og krav. Du trenger ingen forkunnskaper, du kommer langt med et brennende ønske om å være analytisk og innovativ. Men du må jobbe hardt – skolen legger til rette for deg, men du må gjøre jobben.

- Hvorfor skal jeg studere dette?

– Fordi uansett bransje er det behov for denne kompetansen, også i mer usikre tider. Jeg ser at tidligere E-business-studenter får jobber som de synes er relevante og interessante. Som nevnt over kan du jobbe innen praktisk talt alle bransjer, det er bare din egen interesse som setter grenser.