Dingse-demo for åpen scene
Fredric Waadeland demonstrerer prototypen sin for forbipasseende Pål Erik Jensen.

Internet of Things

Førsteårs studentene på Master of Applied Computer Science har for tiden emnet «Architecting the Internet of Things». Internet of Things eller tingenes internett er enkelt fortalt hverdagslige objekter som kan snakke sammen via internett, og på den måten hjelpe deg å gjøre hverdagen enklere. I dette emnet har førsteamanuensis Kjetil Raaen fått studentene til å lage en prototype på et slik objekt, som de måtte demonstrere for tilfeldig forbipasserende på Messaninen på Fjerdingen. Masterstudent Fredric Waadeland har ikke presentert ideene sine på denne måten før.

– Jeg liker det bedre og bedre jo lenger jeg står her! sier han.

– Det er veldig bra å presentere på denne måten fordi man får trening i å forklare ideen sin. Forklaringen jeg ga nå sist var mye bedre enn den første forklaringen jeg ga i dag, smiler han. En god presentasjon er viktig hvis han noen gang skal selge inn ideen sin til en produsent eller samarbeidspartner.

Brainstorming med publikum

Fredric har laget en automatisk dispenser som doserer riktig menge av for eksempel vaskepulver, og setter det på handlelista di når det er i ferd med å gå tomt. Dispenseren kunne også ha kommunisert med for eksempel Kolonial.no og selv gjort bestillinger direkte fra dem.

– Det trenger ikke å være vaskepulver, det kan være hva som helst. Noen foreslo gin! ler Fredric. Kjetil foreslår at man kunne ha koblet på en alkoholmåler for å stoppe dem som har drukket nok fra å ta mer. Fredric setter stor pris all brain-stormingen det har blitt med tilhørerne, noe som er en annen positiv side med denne presentasjonsformen.

– Folk har kommet med så mange crazy’e ideer til videreutvikling av prototypen! Det er veldig gøy, sier Fredric, som har en idé med et stort videreutviklingspotensiale.

– Hvis dispenseren får ansiktsgjennkjenning og brukes til dosering av kaffe, kan man lære den opp til å for eksempel gi far i huset ekstra sterk kaffe, forklarer masterstudenten.

Dingse-demo for åpen scene

Vil redde laksen

Sondre Honningsøy har utviklet en idé for oppdrettsindustrien. Det er en vannstasjon som kan måle optimale vannparametre til fiskeproduksjon. Disse parametrene kan være salt- og mineral-nivåer, PH-verdi og oksygennivå.

– Ni prosent av all laks i Norge dør under produksjonen, blant annet på grunn av for dårlige vannparametre. Det tilsvarer 2,5 milliarder kroner! Så hvis man kan få tallet ned med bare en prosent så er det store summer å spare, forteller Sondre. Han liker også denne presentasjonsformen.

– Jeg synes det er veldig gøy! Det har vært stor interesse og det er deilig å kunne stå her å prate fritt, i motsetning til å holde et foredrag, sier han.

Dingse-demo for åpen scene
Sondre Honningsvåg viser Jan Duvaland prototypen sin.

Kan bli reelt produkt

Anders Mikkelsen har presentert mye før, men synes likevel at det er god trening å presentere på denne måten.

– Det er et bra konsept for studiet. Folk trenger å øve seg på å presentere, mener han. Han har laget et automatisk docking-system for fritidsbåter. Det gjør at båteiere blant annet kan sjekke om det er ledig plass i havna de tenker å legge inn til, og booke en bås på forhånd.

– Det finnes mye slikt utstyr til bil, som autopass og apper tilknyttet parkeringshus, så hvorfor ikke for båter, spør Anders.

– Det er jo sprøtt at det ikke finnes noe sånt allerede, mener Didrik Telle-Wernersen som har kommet for å få en pitch av idéen.

– Båtfolk er så old school. Men de er flinke til å irritere seg over disse tingene, ler Anders. Responsen på ideen hans har vært god.

– De som jeg har snakket med har sagt at det er en god idé som burde settes ut i livet. Så nå skal jeg undersøke markedet og se om det faktisk er en forretningsidé som kunne ha slått an, forteller han. Hvis researchen hans viser seg å være positiv kan altså dette bli et reelt produkt om noen år.

Dingse-demo for åpen scene
Anders Mikkelsen forklarer prototypen sin for rektor Tine Berents Widerøe, Lena Meszansky og Kjetil Raaen.

Inspirert av maske- og hårdesign

Det er Kjetil Raaen som har vært foreleser og veileder i dette emnet om Internet of Things.

– Et masterkurs må selvfølgelig ha teori, men jeg synes at det er viktig å fokusere på prototyping, sier han. Føringene som ble lagt for oppgaven var at den nøyaktig samme tingen ikke skal være laget tidligere og at oppgaven måtte være relatert til forskningslitteratur.

– Jeg dumpa en eske med leketøy til ti tusen kroner på bordet foran studentene etter første forelesning og sa: «Lag noe!». Jeg og Tor-Morten hadde sittet i en dingsebutikk på nett og tok helt av med jobb-kortet, ler han. Det var også Kjetil som fikk idéen om å presentere prosjektene på denne måten.

– Jeg så framvisningen til maske- og hårdesign her på Messaninen og tenkte «Hvorfor kan ikke vi også gjøre det samme?», forteller han. Studentene ble overrasket når de fikk beskjed om presentasjonsformen, men ser ut til å like det. Også de forbipasserende virker fornøyde og er veldig interesserte.

– Det har vært et jevnt trykk i to timer nå og masse folk! Dette har vært så vellykket at jeg kommer til å foreslå at flere på teknologi gjør det samme, sier Kjetil, som vil ha en slutt på at teknologi gjør det meste bak lukkede dører.

– Bachelorstudentene må få se at masterstudentene også kan ha det gøy! sier han.