Hvis man har lyst på en praktisk studiehverdag, så er absolutt musikkdesign å anbefale

Ida Iki studerte musikkdesign fra 2010 til 2012 før hun startet opp for seg selv som musikkdesigner, og har siden jobbet med musikk og lyd til forskjellige produksjoner. Ida spiller også gitar i bandet Biru Baby, ved siden av hovedlæreransvaret for fagskoleutdanningen Musikkdesign.

Hva er en typisk oppgave på musikkdesign?

Det som er typisk med oppgavene på musikkdesign, er at ingen av dem er like. I løpet av de to årene man studerer her har vi mange forskjellige perioder og med forskjellige oppgaver knytt til disse. For eksempel har vi en periode med spillmusikk og lyddesign til spill, og i en annen periode handler det om opptaksteknikker og låtskriving.

Hva slags type mennesker passer utdanningen for?

Utdanningen passer for de som har en interesse for musikk, komposisjon, studioteknikk og lyd. Du trenger derimot ikke være redd for at du ikke kan programmene vi bruker, det lærer du her!

Hva er høyskolens Musikkdesign-utdanning gode på?

Jeg vil si at på musikkdesign, så er det den praktiske delen av studiet som er bra! Alle har hver sin maskin med lydkort og keyboard i klasserommet, og det er nesten alltid praktiske oppgaver i løpet av en undervisningsdag.

Det finnes mange alternative utdanninger innen lyd og musikk. Hvorfor bør man velge denne?

Hvis man har lyst til å få en praktisk studiehverdag, så er absolutt musikkdesign å anbefale. Det som også skiller musikkdesign litt ut fra resten, er at vi jobber med nettopp: musikkdesign. Et bredt spekter av ulike fagfelt innenfor musikk, og ikke «bare» musikkproduksjon, musikkteori, lyddesign, opptaksteknikker o.l. Vi er innom alle disse temaene i løpet av to år.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag for en musikkdesigner ut?

Jeg arbeider jo selv som musikkdesigner, og en dag begynner gjerne med at jeg drar til studioet og starter på det oppdraget jeg jobber med for tiden. Som oftest komponerer jeg, spiller inn og mikser, samtidig som regissører eller andre kunder kommer på besøk. I studiehverdagen er det arbeid med oppgaver som skal leveres, eller undervisning på timeplanen. Man kan også booke studio for en session!

Har du tips til hva studentene kan bruke utdannelsen til når de er ferdige?

Det er så mangt! Noen går rett i jobb som teknikere, andre har startet opp for seg selv, og noen har valgt å studere videre i utlandet for å få en bachelorgrad.

Hva er de beste rådene du vil gi til unge studenter som ønsker å jobbe med musikkdesign?

Hvis du har lyst til å gjøre hobbyen til noe mer, så er musikkdesign et fint sted. Her får du utforsket og prøvd deg på ulike oppgaver innenfor lyd og musikk-bransjen. Du får også god oppfølging av lærere, og får reelle oppgaver som er med på å gi erfaring til eventuelle oppdrag du kan møte på når du jobber med musikkdesign utenfor studiet. Det er i det hele tatt to år med masse læring, prøving, feiling og mye gøy!