Cengiz Al / SKAM-Yousef studerer markedsføring på Høyskolen Kristiania

Cengiz Al (19) studerer Bachelor i markedsføring og salgsledelse på Høyskolen Kristiania. I vår har du også sett ham som kjekkasen Yousef i SKAM, og den nye hverdagen består av innspilling, dans og studier.

– Hvorfor valgte du Høyskolen Kristiania?

– Det var egentlig litt spontant. Jeg var interessert i å jobbe hos en bilforhandler, så jeg klikket meg inn på utdanning.no og sjekket ut hva som kunne hjelpe meg å få en høyest mulig stilling innenfor det. Da kom bachelor i markedsføring og salgsledelse ved Høyskolen Kristiania opp! Jeg søkte også rundt for å se på alternativer, men dette var den eneste skolen med akkurat denne linjen.

Cengiz smiler og holder en lur pekefinger opp.
Cengiz Al balanserte SKAM-innspilling med studier på Høyskolen Kristiania.Foto: Helene Vågsvoll

Jeg har lært at det er viktig å være strukturert og disiplinert, og prioritere tiden man har.

– Hvordan opplever du studentmiljøet på skolen?

– Studentmiljøet her er bra, og det er mange aktiviteter man kan delta på. Fadderuken var en fin måte å starte studietiden på, og jeg ble kjent med mange nye folk og hadde det veldig gøy fra morgen til kveld. I fadderuken er det viktig å være åpen, for da er det lettest å få seg nye venner. Og det er jo veldig gøy!

– Du har jo en ganske stor rolle i SKAM. Hvordan kombinerer du dette med studiene?

– Jeg fikk rollen i SKAM midt i studiene. I tillegg var jeg med å danse på Karpe Diem-konsertene i spektrum, noe som gjorde dagene hektiske, da jeg måtte kombinere både skole, SKAM-innspilling og danseøving. Men ingenting er umulig! Jeg har lært at det er viktig å være strukturert og disiplinert, og prioritere tiden man har. Den ene dagen er det skole, den andre dagen er det innspilling.

Cengiz_Al1200x700-1.jpg
Cengiz har opparbeidet seg gode studievaner, for å balansere tiden mellom dansing, innspillinger og studier.Foto: Helene Vågsvoll

– Har du noen gode studietips?

– Jeg jobber effektivt, og legger fra meg alt av mobil og sosiale medier når jeg skal lese til eksamen. Jeg har en struktur når jeg jobber med skole, og det er «3-timers regelen». Det innebærer 50 minutter med full konsentrasjon, så 10 minutter pause x2. Jeg fortsetter med 30 minutter jobbing, og 30 minutter pause. Jobber jeg over lenger tid, merker jeg at jeg blir sliten i hodet og ikke får noe ut av det. 

– Det er også viktig å rose seg selv, klappe seg selv på skulderen og si man har gjort en bra jobb. Det har holdt meg motivert. Og med denne metoden klarte jeg å lande en B i salgspsykologi!

– Hvordan ser en typisk hverdag ut for deg?

– Vanligvis jobber jeg med skole frem til jeg får manus. Etter innspilling er det rom for å være litt sosial, men det er ikke så ofte. Det er mye som skjer hele tiden, og mobilen min plinger mye. Men det er veldig spennende selv om det er hektisk – jeg får mye ut av det! Heldigvis får jeg masse støtte av mennesker rundt meg, både familie og venner.

– Jeg har ikke hatt så mye pause i hverdagen akkurat, men så er ikke jeg en som liker å sitte på rompa heller. Det er ikke alle dagene jeg har skole, så SKAM-redaksjonen har tilpasset innspillingsdagene slik at det krasjet minst mulig.

– Har du noe favorittsted i Oslo hvor du jobber med studiene?

– Jeg jobber en del i biblioteket. Jeg vet at flere av mine venner har benyttet ulike cafeer i området, og de sier det er kjempekoselig. Men biblioteket her på skolen som har fungert godt for meg, og jeg sitter også litt på biblioteket i Drammen. 

– Hva er ditt tips til fremtidige studenter?

– Mitt tips er at du alltid skal gjøre ditt beste. Følg med i forelesningen og noter for hånd, det har jeg gjort. For meg hjelper det å visualisere sidene jeg skriver, da klarer jeg å huske mer. Det viktigste er at du først og fremst forstår faget før du begynner å forstå begrepene. Deretter er det lettere å koble opp begrepene med selve faget.

– Det kan bli litt mye noen ganger, og da er det viktig å ta en pause, og sette seg ned igjen når man føler seg klar. Jeg går som regel over notatene etter forelesning også, da er det lettere å huske når eksamen nærmer seg.