Han er rektor på Høyskolen Kristiania­, og er overbevist om at du må velge en utdanning du brenner for hvis du skal lykkes.

– Når så mange som 34 prosent av bachelorstudentene i landet ikke fullfører studiene sine, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå, er det et tegn på at de ikke har vært interesserte nok i faget de valgte, eller at høyskolen ikke har vært gode nok til å motivere studentene til å fullføre.

Da Apple-gründer Steve Jobs holdt tale for avgangsstudentene på Stanford universitet i 2005, snakket han ikke om forretningsvirksomhet og smarte oppfinnelser, men om ha mot til å følge hjertet og gjøre mer av det man elsker å gjøre.

– «The only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking, don’t settle», sa Jobs. Det tenker jeg på hver gang jeg tar frem iPhone-en min, sier Blindheim.

Følg hjertet: Sitatet til Apple-gründer Steve Jobs bør sitte langt fremme i pannebrasken, mener rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim. Sitat: "The only way to do great work is to love what you do. if you haven't found it yet, keep looking, don't settle."
Følg hjertet: Sitatet til Apple-gründer Steve Jobs bør sitte langt fremme i pannebrasken, mener rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim. Foto: PIXABAY/VG PARTNERSTUDIO

Utdanner ikke bare for eksamen

Handel og næringsvirksomhet, helse, teknologi, offentlig virksomhet og kultur utgjør trolig mange av fremtidens arbeidsplasser.

– Innenfor disse områdene er det kronisk behov for talenter, folk som kan noe og er engasjerte og motiverte. Det handler om bli flink i det man driver med. Så enkelt, så vanskelig.

– I mange av bransjene du nevner skjer det store endringer, og mange unge er redde for at den kunnskapen de får på høyere utdanninger blir utdatert før de er ferdig studert. Hvordan tar Høyskolen Kristiania hensyn til det? 

– Hvert år henter vi inn dyktige fagfolk som jobber i de bransjene vi utdanner til, for å komme med innspill og gode råd til oss når det gjelder hva studentene våre må lære for å bli attraktive på arbeidsmarkedet. Derfor sier vi at vi ikke utdanner studentene til eksamen, men til tiden etter eksamen. Våre studier skal være fremtidsrettede. Det er vi profesjonelt forpliktet til avslutter han.

Noen av Norges beste forelesere: Ole Petter Hjelle gikk helt til topps i Morgenbladets kåring av fantastiske formidlere