Lab3

Det hele startet for litt over to år siden, da Jannicke startet LAB3 as, som nå har blitt en bro mellom skole og bransje for nyutdannede studenter fra Høyskolen Kristiania, Westerdals Oslo ACT og AHO - Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Med et praksisorientert tilbud innen grafisk design, interaksjonsdesign og 3D-animasjon, tilrettelegger LAB3 for praksisplasser i ulike byråer, foreløpig bare i Oslo, hvor hver og en bygger sitt nettverk og er jobbsøker samtidig. I tillegg kan praksis legges til CV-en.

Med reelle oppgaver får nyutdannede en viktig erfaring i ansvarsforståelse, oppfølging, tilgjengelighet og produktivitet, som ikke står på eksamenspapiret, men som ofte er et krav i en stillingsutlysning.

LAB3 har i dag 18 tidligere studenter i stallen, og flyttet nylig inn i lokalene til multikulturhuset Sentralen. De er også medlemmer av SoCentral, et innovasjonsmiljø som utvikler løsninger innen områder som blant annet utdanning. 

Alle i fast jobb er et mål

Jannicke påpeker at i LAB3 handler det om å gjøre de beste enda bedre. Når du samler dedikerte personer inn i en mindre struktur og jobber teambasert, så oppstår fantastiske resultater. For det finnes alltid en liten kjerne av sultne, og driftige studenter.

– Dette er ikke bare A-studenter, men ofte B- og kanskje C-studenter. Fellesnevneren er at de tar initiativ, har «drive», pågangsmot og er ydmyke. Og det teller mye, mye mer enn karakterer. For toppkarakterer har ingenting å gjøre med hvordan man lykkes i arbeidslivet, i den kreative næringen. Kjetil Try sier også at karakterer ikke er viktig, men han legger også vekt på arbeidsprøver fra kreatører og praksis for konsulenter, prosjektledere og digitale produsenter. De fleste nyutdannede ser for seg å jobbe i et av de profilerte byråene. Try, Kitchen, Snøhette, GK og Trigger er navn som stadig går igjen på listekåringer. Derfor er det nå veldig inspirerende at nettopp disse byråene er våre samarbeidspartnere i LAB3, i jakten på morgendagens talent.

Tett på bransjen

Jannicke er selv utdannet Art Director fra Westerdals Oslo ACT, og har tretten års arbeidserfaring fra byråene Leo Burnett i Melbourne, McCann Oslo, Kitchen, BBDO Oslo og SMFB. Hun har solid kunnskap om hva bransjen ser etter.

– Det er tøffe tider i den kreative bransjen nå, og det krever hardt arbeid for å skaffe seg en jobb. Målet med LAB3 er å få alle som velges inn, i faste stillinger innen ett år, da et nytt studentkull skal overta praksisplassene. Gleden er derfor stor når en etter en pakker sammen tingene sine og forsvinner ut døra vår - for godt. Lab3 er for tiden inne i sitt 3. kull. Siden oppstarten har sytten av tjue designere fått fast jobb. Og nå tømmes også lokalene i år som i fjor.

– Det er stor interesse fra bransjen og vi vil også nå fremover kunne flytte blikket over i andre bransjer med den tverrfaglige kompetansen vi nå får inn, avslutter Jannicke.

Sagt om Lab3

  • Vi har veldig god erfaring med nyutdannede designere fra LAB3. De er løsningsorienterte og kommer med nye impulser både faglig og sosialt. Hos oss får de jobbe bredt med både kreatører, forretningsutviklere, rådgivere og kunder. Geelmuyden Kiese
  • Marlen Strøm har hatt praksis hos Snøhetta, Geelmuyden Kiese og Kitchen. Det var høy kvalitet på arbeidsprøvene hennes, og selv om hun er nyutdannet, har hun gjennom LAB3 fått variert og viktig erfaring, som for oss er en ekstra trygghet. Kjetil Framstad, markedssjef Obos
  • LAB3-designere viste stor innsikt og kunnskap i designarbeidet sitt og var trygge i kundebehandlerrollen. De stilte opp 100 % for å ferdigstille produktet. Gard Sandaker – Nielsen / Kommunikasjonsdirektør NOKUT
  • LOS&CO har inngått en avtale med LAB3, som fungerer som bro fra skole og klasserom og inn i bransjen. Sara Emilie Engh og Celine Pettersen er på plass på Vippetangen der de blir en del av gruppen som holder på med strategisk og kreativ design. Jan Christian Fosseidbråten, byråleder
  • Å gå rett fra skolebenken og ut i arbeidsmarkedet er tøft. Det er ofte kun 3-4 stillinger ute og 3-400 søkere. Brorparten av disse stillingene krever arbeidserfaring. Som følge av innsatsen til LAB3 for å få oss inn i praksis, er vi nå i posisjon der vi konkurrerer med flerårige yrkesaktive om de samme jobbene. Marlen Strøm (LAB3 2014, ansatt i OBOS)