Praksis Bergen Bachelor i Journalistikk
På bildet (fra venstre): Mia Louise (informasjonsavdelingen i TV2), Frid (nyhetsredaksjonen i BA), Katrine (lokalavisen Bygdanytt), Kristian (sportsredaksjonen i BA), Silje (kulturredaksjonen i BA) og Siri (sportsredaksjonen i VG).

Studentene har vært i praksis hos svært ulike arbeidsgivere, men har til tross for dette fått mange felles erfaringer i løpet av perioden.

Siri, Katrine, Mia Louise, Kristian, Silje og Frid var enige om at det generelt sett var et stort temposkifte fra studiehverdag til arbeidshverdag, og at kildenettverk er noe man er nødt til å opparbeide som utøvende journalist.

Alle har fått flotte saker publisert, både på nett, på trykk og i videoform. Flere sågar med flest klikk for dagen, uken eller i perioden. Siri var i VG Sporten og var tidlig ute med en "mest lest sak" på nett, det samme fikk Kristian i Bergensavisen (BA), også han utplassert i sportsredaksjonen.

– Høydepunktet var så klart det å få en sak på topp i Norges største nettavis. Saken fant jeg tilfeldigvis via et russisk nettsted, den tok for seg hvordan tidligere langrennsstjerne Jelena Velbe kritiserte det norske langrennslaget for utstrakt bruk av astmamedisin!

Kristians sak, som ble delt over hele landet, handlet om Jon Arne Riises potensielle interesse for en overgang til Brann. Praksis-journalisten tilbrakte halvannen time ute i regn og sludd, for å få tak i fotballspilleren på vei ut fra et møte. Et møte han hadde fått tips om at Riise skulle delta på.

– Det å se saken sin profilert over alt, gjorde at timene ute i sluddbyene var verdt strevet, sier Kristian.

Det å ta initiativ og komme med egne ideer er verdifullt, noe Silje i BAs kulturavdeling også fikk erfare. Hun spurte om det var mulig å få lage egne videoinnslag, noe hun fikk lov til. Det endte med flere lange innslag på BA TV.

– Erfaringen min fra Bergen Student TV har gitt meg selvtillit og gode nok ferdigheter til å kunne gjøre dette for en profesjonell mediebedrift, sier Silje fornøyd.

Se Siljes innslag i BA Bergens «Walk of Fame»

Mia Louise var den enste som var utplassert i en informasjonsavdeling, hun fikk derfor verdifull erfaring fra den siden av journalistikken. TV 2 har sin egen intranettside for ansatte og hver informasjonsarbeider har ansvar for sine konsepter eller programmer. Hun fikk blant annet være med "Senkveld" på turné og laget en "behind the scenes" reportasje om Thomas og Harald på intranettsiden Status2.

– Den saken var veldig gøy og jeg synes totalt sett det var mest morsomt når man fikk komme seg ut og bort fra kontorpulten, sier Mia Louise i klang med bekreftende nikk fra flere av sine medstudenter.

Fra idé til ferdig produkt

I en lokalavis har sakene naturlig nok et annerledes fokus enn i VG, men til gjengjeld forfølger man alt fra idé til ferdig publisert artikkel. En av de mange sakene hun fikk på trykk, handlet til og med om henne selv.

Les om Katrine i Bygdanytt Ble skambitt av hund på 70 kilo

– Jeg er svært fornøyd med å ha vært i Bygdanytt, det har gitt meg enorm erfaring og et vidt spekter av journalistisk trening, sier Katrine fornøyd.

Frid er enig og fikk erfart at BA også er en lokalavis å regne, når det kommer til nyheter.

– En av sakene jeg fulgte tettest i denne perioden, var datokjøring og bompengeavgift i Bergen sentrum, forteller hun.

Nå kan den glade gjengen se tilbake på en vellykket praksisperiode. For Kristian har det hele resultert i en sommerjobb hos BA.

Hvorfor velge Kristiania

Vår forskning og vår samarbeid med arbeidslivet gir deg et forsprang når du skal søke jobb.