Go to main content

Etter å ha studert journalistikk i ett og et halvt år, er det på tide at studentene får prøve seg på egenhånd. Praksisperioden varer i to måneder, og studentene jobber i alt fra magasiner til riksdekkende aviser.

Lars Richard Bache. Bilde

Studieleder Lars Richard Bache sier at det gjøres en grundig jobb i forkant for at alt skal gå bra. Mye tid blir brukt på veiledning av studentene for å være sikker på at de blir sendt til et sted hvor de vil lykkes. Dette har fungert bra tidligere, og i år er intet unntak.

– Det har gått veldig bra, som vanlig, sier Lars.

Etter å ha snakket med alle studentene personlig i tillegg til redaktørene, sier han at det er veldig mange som er fornøyde.

Studentene får selv sette opp ønsker om hvor de vil i praksis, og i år har det vært mye forskjellig. Her er tre studenter som trives og sier at praksis er mye bedre enn det de hadde forventet seg.

– Disse tre er et konkret eksempel på mangfoldet i mediebransjen. Det finnes veldig mange flotte mediebedrifter å gå i praksis i, sier Lars.

I lokalavis

Anine Willumsen Karp tok råd fra studielederen om å gå i lokalavis. Det angrer hun ikke på.

– Jeg tror lokalavis gir mer av den friheten du trenger for å utvikle deg enn hva de større mediehusene gjør.

I Tønsbergs Blad har Anine fått prøve seg innen flere temaer, og hun trives godt. Grunnen til at hun valgte akkurat denne avisen var at hun opprinnelig er fra Horten, men ville heller til Tønsberg enn Gjengangeren fordi den er større. I tillegg synes hun det er bedre med litt mindre tilknytning til kildene.

Anine Willumsen Karp forteller at hun får mer ansvar enn forventet i Tønsbergs blad, men også råd og hjelp hvis hun ber om det.

– Kollegaene er hyggelige og hjelpsomme. Selv om det er hektisk til tider, får jeg god oppfølging og mange tilbakemeldinger, sier Anine. 

Bedre enn forventet

Anine forteller at hun gruet seg litt på forhånd, men fant fort ut at det ikke var noen grunn til å være nervøs.

– Praksisperioden er mye mer gøy, og mindre stress, enn hva jeg hadde trodd at det skulle bli.

Anine blir sendt på oppdrag, får hjelp til å utvikle ideer og saker i tillegg til at hun blir hørt hvis hun har egne innspill til saker. Allerede andre dagen i praksis hadde hun to saker på trykk, og tredje dagen fikk hun saken sin på forsiden. Dette ble hun overrasket over.

– Jeg synes det var kult og det gjorde at jeg ble litt varmere i trøya og visste at de stolte på meg.

Velg riktig praksisplass for deg

Når det gjelder valg av praksisplass er det jo slik at studentene selv setter opp ønsker. Anine tror det er lurt å skape et grunnlag for fremtiden i praksisperioden.

– Jeg vil anbefale studenter å velge en praksisplass de kan komme tilbake til slik at de kan frilanse, ha sommerjobb eller lignende senere.

Anine Willumsen Karp. Faksimile.

Publisert: En av Aninses mange publiserte saker på tb.no

Fornøyd med Anine

Redaksjonssjef på nyheter, Erik Wold Aunemo, sier at de har hatt en student fra Høyskolen Kristiania før og at han har et positivt inntrykk av studenter derfra. Han bekrefter at det har gått bra med Anine.

– Anine har fått prøve seg på både små og store saker og jobber hardt med sakene sine, sier han.

Her er noen av Anines publiserte saker:

I kvinnemagasin

Benedicte Haugaard jobbet for Drammens Tidende, så det mest naturlige for henne var en praksisplass der. Slik gikk det likevel ikke. Drammens Tidende hadde allerede takket ja til en annen student fra Høyskolen Kristiania, og de kunne bare ta inn en.

Studieleder Bache foreslo da KK, og det var Benedicte veldig positiv til. De innkalte henne til et intervju, og da fikk hun et ja med en gang.

– Å være i praksis er tusen ganger bedre enn forventet, sier Benedicte. Benedicte Haugaard mener det er viktig å stille opp i praksis med mange ideer på blokka.

– Ideene burde være godt utviklet slik at du ikke bare har en tanke, men en plan. Å være aktiv er også et pluss. Ikke sitt og vent til du får neste oppgave, sier journaliststudenten.

Hyggelig miljø

Hun forteller at det er et godt samhold i redaksjonen og mange hyggelige folk. På morgenmøtene sitter latteren løst. I tillegg synes hun det er gøy å få være med på ting som motemesser og Oslo Fashion Week. Det å omgå kjendiser liker hun også godt. I KK kommuniserer de mye på mail og gir tilbakemeldinger gjennom det. Dette synes Benedicte er lærerikt. Som tips til andre studenter sier hun at det viktigste er at man er utadvent, blid og imøtekommende.

– Du har selv ansvar for å bli likt, og når du blir godt likt får du mer ansvar – da får du et bedre opphold.

Den siste tingen Benedicte mener er en fordel er at du har eget kamera og kan ta bilder. Gjennom praksisen får hun gjøre mye forskjellig, og noe av det rareste hun har gjort er å skrive en sak om avføring.

Benedicte Haugaard sitt innlegg hos kk.no. Faksimile.

Publisert: En av Benedictes mange publiserte saker på kk.no

Fornøyd med studenten

Redaksjonssjef i KK, Kristin Hauge, er veldig fornøyd med Benedicte.

– Det har gått veldig bra med studenten så langt. Hun hadde en lang liste med ideer fra første dag.

KK har hatt flere studenter fra Høyskolen Kristiania før, og Hauge sier at hun har hatt god erfaring med dem. De har i tillegg ei som jobber i KK som har gått på Høyskolen Kristiania.

– Det virker som de er godt forberedt, sier Hauge.

Her er noen av Benedictes publiserte saker:

I riksavis

Marius Evensen fikk oppfylt ønsket sitt om å jobbe i Dagbladet, og sier at han ikke kunne kost seg mer.

– Dagbladet er en avis jeg alltid har hatt en lyst til å jobbe i. De er dyktige på flere felt som jeg har en interesse i. Sammen med en stor dbtv-dekning og muligheten til å jobbe på nett og papir er det en jobb jeg setter veldig stor pris på.

Det beste med å jobbe i Dagbladet er ifølge Marius det fantastiske arbeidsmiljøet og den varierte arbeidsdagen. Den ene dagen reiser man til Nord-Norge for å dekke en rettssak, den andre dagen befinner man seg plutselig i Ski-VM i Val di Fiemme.

– Her får jeg muligheten til å drive med det jeg elsker å drive med. Journalistikk er livet, sier han.

Praksis, Marius Evensen. Bilde

Multimedial: Marius Evensen har tatt på seg en rekke nye utfordringer i Dagbladet.

– Jeg vil takke Høyskolen Kristiania for at de har åpnet mange dører for meg, sier journalisttalentet. 

Marius forteller også at han har høye krav, men at praksisperioden er utrolig mye bedre enn han hadde trodd. I redaksjonen jobber alle ekstremt hardt og dedikert med sakene sine, fordi de digger det de driver med.

Humøret og arbeidsgleden er maksimal. Det er ikke lett å få seg jobb som journalist, men i Dagbladet får Marius muligheten til å utvikle seg.

Gi jernet

Hans beste tips til andre studenter er å være villig til å jobbe når som helst, og ha tro på seg selv.

– Hvis ikke man elsker journalistikk over alt på jord, kan man heller drive med noe annet. Dette er ikke en bransje hvor man går inn 95 prosent! Her må du stå på hele veien, uansett lønn og klokkeslett på dagen!

Tok redaksjonen med storm

Leder for nyhetsavdelingen i Dagbladet, Arve Bartnes, er veldig fornøyd med Marius.

– Marius har rett og slett tatt oss med storm, han er kunnskapsrik, har god framtreden og en veldig stor arbeidskapasitet, sier han.

Bartnes forklarer at han har prøvd å jage Marius hjem flere ganger, slik at han ikke jobber døgnet rundt. Dette viste seg å være umulig.

– Marius har fått stor tillit, og den har han gjort seg fortjent til.

Han legger til at han har et godt inntrykk av studentene fra Høyskolen Kristiania, og at han har merket at lærerne følger opp studentene godt. Det synes han er imponerende.

– Praksisstudentordningen er en unik sjanse for oss til å bli kjent med og forme morgendagens talenter. Vi er hele tida på utkikk etter bra folk, sier Arve Bartnes.